Boek
Nederlands

De heilige wereldoorlog : halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme

Jef Lambrecht (auteur)
+1
De heilige wereldoorlog : halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme
×
De heilige wereldoorlog : halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme De heilige wereldoorlog : halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme

De heilige wereldoorlog : halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme

Titel
De heilige wereldoorlog : halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme
Auteur
Jef Lambrecht
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2009
440 p.
ISBN
9789056179250

Besprekingen

VRT-journalist Jef Lambrecht wenst met De heilige wereldoorlog een reconstuctie te maken van de conflicten die ontstaan zijn als gevolg van de war on terror van George W. Bush en van het antwoord daarop in de moslimwereld. De auteur verantwoordt de titel van zijn boek uitgaande van de vaststelling dat de conflicthaarden verspreid zijn over verschillende continenten en dat de hoofdrolspelers in het drama elkaar als witte ridders bekampen in een heilige oorlog tegen "het kwaad". Als achterliggende factor speelt ook de geostrategische strijd om de controle over de energiebronnen en natuurlijke rijkdommen. In het boek wordt getracht de etappes in de grote botsing tussen het Westen en de islam in kaart te brengen. De oorsprong van de botsing ligt, aldus de auteur, niet in 9/11, maar in het jaar 1400 van de islamitische kalender toen de revolutie de sjah verdreef uit Iran, Saddam Hoessein de macht greep in Irak en de Russen Afghanistan binnenvielen.
Het boek is opgebouwd ui…Lees verder
Met dit boek wil VRT-journalist Jef Lambrecht een overzicht bieden van de recente conflicten tussen de islam en het Westen (en in het Midden-Oosten zelf). Lambrecht gaat achtereenvolgens in op de wrijvingen tussen Afghanistan en Pakistan, de conflicthaarden in Iran en Libanon, en de Israëlisch-Palestijnse kwestie. Verder heeft de auteur onder meer aandacht voor de kredietcrisis, die door heel wat moslims wordt beschouwd als een voorbode van het naderende einde van het westerse kapitalisme. Lambrecht concludeert dat er een einde is gekomen aan de unipolaire, door Amerika gedomineerde wereld. Daarnaast maakt hij duidelijk dat de heilige oorlog wordt gevoerd op diverse fronten en met verschillende wapens. Bovendien maakt Lambrecht duidelijk dat er ook tussen moslims onderling grote onenigheid heerst, waardoor het voor het Westen uiterst moeilijk is om een samenhangende strategie te ontwikkelen tegen de politieke islam. Een interessant overzicht, waarvan elk deeltje een stukje is van een …Lees verder

Over Jef Lambrecht

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Devierd'n

Jef Lambrecht (Avelgem, 20 augustus 1948 – Antwerpen, 11 september 2016) was een Vlaamse journalist. Hij was tot zijn pensioen eind 2009 verslaggever en eindredacteur bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Vlaamse Radio en Televisie).

Biografie

Lambrecht studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en volgde er ook een postgraduaat Culturele Antropologie. In 1977 slaagt hij, onder meer samen met Leo Stoops, Martine Tanghe, Paul Jambers en Geert van Istendael, voor het journalistenexamen van de toenmalige BRT. In 1978 wordt hij er journalist bij de radionieuwsdienst.

Alhoewel Lambrecht zich als radiojournalist aanvankelijk vooral met cultuur bezighoudt, volgt hij sinds de Eerste Perzische Golfoorlog als buitenlandverslaggever het Midden-Oosten op de voet. Tijdens en na het bewind van de Taliban bezoekt hij geregeld Afghanistan.

Op 12 juni 2009 vinden in Iran presidentsverkiezingen …Lees verder op Wikipedia