In 1955 breekt een blanke man in Kongo onder invloed van een zwarte vrouw en haar broer los uit het keurslijf van zijn opvoeding.
Onderwerp
Geeraerts, Jef
Titel
Goud
Auteur
Jef Geeraerts
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1995
135 p.
ISBN
90-290-5196-5

Besprekingen

Novelle, waarin Geeraerts teruggrijpt op zijn ervaringen in Belgisch Kongo, waarmee hij zich begin jaren zeventig middels de klassieke Gangreen-reeks een omstreden reputatie verwierf. In de stijl, telkens een lange zin zonder punt of komma, zoals toegepast in Gangreen 1, vertelt hij afwisselend twee verhalen. Het cursief gedrukte tweede voert terug tot 1955 waarin hij met Ekwata, de broer van zijn vrouw Mbala, goud vindt, wat catastrofale ontwikkelingen tot gevolg heeft. In het eerste verhaal wordt het rustige leventje met vrouw Eleonore in België in 1995 ruw verstoord door de dood van zijn vader en de kat Zina. De schrijver manifesteert zich hier voor zijn doen opvallend subtiel en poëtisch. De uitgever verwoordt het treffend: 'de enige remedie tegen hun acute sterfangst is te vinden in de erotiek, de levenshonger en de nostalgie, het najagen van verloren momenten'. Pocketeditie; kleine druk.

Over Jef Geeraerts

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf van Standaard Uitgeverij.

Jozef Adriaan Anna (Jef) Geeraerts (Antwerpen, 23 februari 1930 – Gent, 11 mei 2015) was een Vlaams schrijver.

Biografie

Jeugd

Geeraerts werd geboren als enig kind van Frans Geeraerts en Anna van der Heiden. Als kind van welgestelde ouders kreeg Geeraerts een burgerlijke opvoeding. Reeds in 1938 werd hij van de gemeentelijke jongensschool overgeplaatst naar het Franstalige Onze-Lieve-Vrouwecollege, omdat de eerste school niet fatsoenlijk genoeg was. Het bourgeois-milieu van het overgrote deel van zijn familie en de uiterst strenge sfeer van het college maakten van Geeraerts een in zichzelf gekeerd, eigenzinnig jongetje dat al heel vroeg zelfstandig handelde en dat zijn ontspanning slechts vond bij zijn (anti-burgerlijke) grootvader Janus. Ook in de bossen van Brecht, waar Geeraerts' ouders in 1941 een buitengoed gekocht hebben, kon hij tot rust komen. De liefde voor de natuur en het indivi…Lees verder op Wikipedia