Tijdens de Chinese Culturele Revolutie leert een student op de Mongolische grasvlakten hoe de nomaden, hun schapen, de wolven en de gazelles in een wankel evenwicht leven.
Titel
The last wolf / un film de Jean-Jacques Annaud ; scén. Jean-Jacques Annaud ... [et al.]
Regisseur
Jean-Jacques Annaud
Naar het werk van
Rong Jiang
Componist
James Horner 1953-2015
Acteur
Shaofeng Feng
Uniforme titel
Wolf totem
Taal
Meertalig, Chinees, Mongools
Parallelle titel
Le dernier loup
Uitgever
Cinéart, [2015]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
114 min.
Aantekening
Taalkeuze: Mandarijn en Mongools gesproken, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051083090230

Besprekingen

Speelfilm uit 2015 van Jean-Jacques Annaud (The bear, Seven years in Tibet), gebaseerd op het boek Wolf Totem, een semiautobiografische Chinese bestseller van Jiang Rong*. Twee Chinese studenten vertrekken eind jaren zestig (Culturele Revolutie) vanuit de stad naar Mongolië om daar aan een nomadenstam Mandarijn te leren. De student Chen leert meer van de nomaden (evenwicht tussen mens, schaap en wolf) dan andersom. Als op last van Mao Han-Chinezen naar de steppe trekken, raakt dit evenwicht verstoord. De Chinezen zien de wolven als een bedreiging en willen die uit roeien. Als Chen een wolvenpuppy vindt, neemt hij het stiekem onder zijn hoede, maar dat gaat niet lang goed. De kritieken spreken van prachtige beelden van natuur en dier, maar tekortschietende menselijke personages. 'De rol van de wolven wordt (...) fenomenaal ingevuld, dit geldt jammer genoeg niet voor de rollen die door mensen vertolkt moeten worden', vindt Robin Zwaan (Cinemagazine.nl 31-3-'15) en geeft 2,5 ster. Lieuwe…Lees verder

Over Jean-Jacques Annaud

Jean-Jacques Annaud (Juvisy-sur-Orge, 1 oktober 1943) is een Franse filmregisseur, -scenarist en -producent.

Carrière

Annaud kreeg in 1976 de Oscar voor beste buitenlandse film voor zijn eerste film La Victoire en chantant. Deze bekroning zorgde ervoor dat de film het jaar daarop in Europa opnieuw werd uitgebracht, nu onder de titel Noirs et Blancs en couleur. Annaud maakte meer dan 500 reclamefilms maar verkreeg vooral bekendheid door het regisseren van films.

Filmografie

Korte films

  • 1962: Les 7 péchés capitaux du cinéaste

Middellange films

  • 1994: Wings of courage (Guillaumet, les ailes du courage)

Speelfilms