Roman geïnspireerd op het levensverhaal van Nikola Tesla (1856-1943), Servisch-Amerikaanse ingenieur, uitvinder van de tl-buis, de radio, x-stralen, draadloze telegrafie, enz. Een briljant uitvinder alleen verdiende hij er geen cent mee omdat hij zijn projecten maar half afwerkte en een slechte zakenman was.
Titel
Flitsen
Auteur
Jean Echenoz
Vertaler
Martin De Haan Jan Pieter Van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Des éclairs
Uitgever
Breda: World Editions, 2014
152 p.
ISBN
9789462370036 (hardback)

Besprekingen

Nikola Tesla: een geest op hoog toerental

Jean Echenoz registreert met zorgvuldige distantie de levensloop van de hypergeleerde Nikola Tesla. Tussen tragiek en genialiteit ligt soms slechts een vingerlengte afstand.

De boeken van Jean Echenoz (°1947) zijn als grabbeltonnen vol onverwachte surprises. De veelgelauwerde Franse auteur, vijftien jaar geleden bekroond met de Prix Goncourt voor Ik ben weg, bouwt telkens prudente maar vreemdsoortige plots. Het zijn ongerijmde genreoefeningen vol timide humor, uitgevoerd met een Buster Keaton-achtige pokerface. De laatste jaren bewandelde Echenoz voorzichtig nieuwe wegen in een 'biografisch' drieluik over componist Maurice Ravel (Ravel), hardloopwonder Emil Zatopek (Courir) en uitvinder Nikola Tesla. In het slotdeel Flitsen - delicieus vertaald door Martin de Haan en Jan Pieter van der Sterre - volgt Echenoz vrij getrouw het geaccidenteerde biografische parcours van de ongrijpbare Tesla, hier voorzien van de naam Gregor.

De Servische Amerikaan Tesla (1856-1943) is het prototype van het verstrooide genie dat in zeven sloten tegelijk loopt. Hij riep de wisselstroomgenerator in het leven en staat te boek als de geduchtste concurrent van Thomas Edis…Lees verder

Een geniale solist die Gregor: vrijelijk geïnspireerd op Nikola Tesla (1856-1943), uitvinder van de wisselstroomgenerator en tal van andere technische hoogstandjes. Na 'Ravel' (2006) en 'Courir' (2008), over de lotsbestemming van Emil Zatopek, besluit de Franse schrijver (1947) zijn biografische drieluik met de levensloop van een monomane hoogvlieger. In Kroatië geboren tijdens een striemend onweer, voorwaar een flitsende start, geeft de jonge Gregor al snel blijk van zijn technisch vernuft. Om er, geëmigreerd naar de V.S., zo'n dertig jaar later in dienst van Edison naam mee te maken, afgunst te wekken en dus profiteurs aan te trekken. Het gaat hem voor de wind, hij lost Edison, ontwikkelt zich tot mondaine dandy met obsessieve preoccupaties, maar zonder wezenlijke sociale contacten: een arrogante Icarus die te weinig in zijn eigen ziel kijkt. Na de opgang volgt de onvermijdelijke neergang. Zo bruut als het platte communisme hardloper Zatopek de pas afsneed, zo voorspelbaar delft Gre…Lees verder

Over Jean Echenoz

Jean Echenoz (Orange, 26 december 1947) is een Franse schrijver.

Levensloop

Echenoz studeerde sociologie en civiele techniek in onder meer Aix-en-Provence, Marseille en Parijs, en heeft zich in 1970 in de laatste stad gevestigd. Zijn eerste boek, Le méridien de Greenwich (De breedtegraad van Greenwich), verscheen in 1979. Sindsdien heeft hij nog negen romans gepubliceerd en een tiental Franse prijzen ontvangen, waaronder de prix Médicis 1983 voor Cherokee en de prix Goncourt 1999 voor Je m'en vais (in het Nederlands verschenen als Ik ben weg). Echenoz' werk wordt alom bejubeld in de Franse literaire kritiek.

Bibliografie

  • Le méridien de Greenwich - Minuit, 1979.
  • Cherokee - Minuit, 1983.
  • L'équipée malaise - Minuit, 1986.
  • L'occupation des sols - Minuit 1988 (Nederlandse vertaling door Martin de Haan…Lees verder op Wikipedia