Boek
Nederlands

Paulus en de eikelmannetjes

Jean Dulieu (auteur)
+1
Paulus en de eikelmannetjes
×
Paulus en de eikelmannetjes Paulus en de eikelmannetjes

Paulus en de eikelmannetjes

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Paulus beleeft heel bijzondere en vaak griezelige avonturen als hij door de heks Eucalypta zo klein wordt getoverd als de eikelmannetjes. Tegen zijn zin wordt hij koning van dit dwaze, verschrikkelijk domme volkje. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Kabouters
Titel
Paulus en de eikelmannetjes
Auteur
Jean Dulieu
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2007
239 p. : ill.
ISBN
9789025851323

Besprekingen

Ruim 25 jaar na uitgave een nieuwe druk. Paulus wordt door Eucalypta betovert en krimpt tot het formaat van een eikelmannetje. Die zijn dolgelukkig en kronen hem tot koning. Die taak is door de domheid van de eikelmannetjes, het gevaar van windvlagen, bosmuizen en Eucalypta een grote opgave. De nieuwe druk biedt geen veranderingen. Harde kaft en paginagrote prenten (zwart-witinkt, ook ingekleurd) sieren het verhaal. Het grote lettertype, de brede witranden en korte alinea’s vergroten het leesgemak Samen met de grootte (27 x 19 cm.) wordt het hierdoor naast een leesboek ook een kijkboek. De humoristische verteltrant en soms spottende zelfkennis van Paulus maken het verhaal nog steeds eigentijds. De problemen die Paulus moet overwinnen kunnen staan voor de somtijds leeghoofdigheid van nu. Maar ook zonder deze diepere betekenis is het een prettig, grappig boek om te lezen. Geschikt voor diverse leeftijden: zelf lezen vanaf ca.9 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Over Jean Dulieu

Jean Dulieu, pseudoniem van Jan van Oort (Amsterdam, 13 april 1921 – Arnhem, 29 november 2006), was een Nederlandse violist, kinderboekenschrijver en striptekenaar. Hij is vooral bekend geworden als de bedenker van de boeken-, radio- en televisiereeks Paulus de boskabouter.

Biografie

Van Oort was de zoon van de klassieke baszanger Hendrik C. van Oort en via zijn tweede vrouw Wilhelmina Charlotte Elisabeth Anna (Mien) Braakensiek, een kleinzoon van de vooral politieke tekenaar Johan Braakensiek. Hij studeerde viool aan het conservatorium en werd in 1944 violist bij het Amsterdamse Concertgebouworkest. Tijdens de Hongerwinter werd het orkest op non-actief gesteld, waardoor hij tijd kreeg om zich op het tekenen toe te leggen. Hij maakte een ontwerp van twaalf verschillende kabouters en liet zijn vrouw de beste uitkiezen. Deze werkte hij uit tot een kinderboekfiguur en gaf hem de naam Paulus.

Paulus de boskab…Lees verder op Wikipedia