Boek
Nederlands

De dochter van Crusoe : roman

Jane Gardam (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Kitty Pouwels (vertaler)
Een vrouw voelt zich sterk verwant met de figuur van Robinson Crusoe omdat zij ook alleen in het leven staat.
Titel
De dochter van Crusoe : roman
Auteur
Jane Gardam
Vertaler
Gerda Baardman Kitty Pouwels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Crusoe's daughter
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2018
287 p.
ISBN
9789059368187 (hardback)

Besprekingen

Schipbreukelingen onder elkaar

Robinson Crusoe is de grote held van Polly, die zich op eigenzinnige wijze een weg baant door de 20ste eeuw. Jane Gardam vertelt haar verhaal in een buitengewoon elegante stijl, met ingetogen humor en een scheutje venijn.

Het boek heet De dochter van Crusoe (Crusoe's Daughter) en inderdaad, van de eerste tot de laatste bladzijde hangt er een 'eilandgevoel' over de pagina's. Na de geweldige 'Old Filth'-trilogie - Een onberispelijke man, Een trouwe vrouw, Laatste vrienden - brengt uitgeverij Cossee opnieuw een roman van Jane Gardam (90) in vertaling. En opnieuw is de lezer de grote winnaar. Ook in deze roman kunnen we ons laven aan een buitengewoon elegante, beeldende schrijfstijl, waarin naast ingetogen humor en geamuseerde satire bij tijden ook plaats is voor een scheut venijn.

Naar verluidt is de hoofdpersoon, Polly Flint, gebaseerd op Gardams moeder. Als de roman begint, in 1904, wordt de 6-jarige Polly door haar vader ondergebracht bij twee ongehuwde tantes, die in een groot huis nabij de kust van Yorkshire in Noordoost-Engeland wonen. Polly's moeder is al jaren geleden overleden en haar vader is zeekapitein en moet weer op reis. Het zal niet lang duren of ook hij ontvalt haar.

Verg…Lees verder

In 1904, als ze zes jaar is, wordt Polly gedropt bij haar twee vrome tantes in het gele huis aan zee. Ze ontdekt de roman 'Robinson Crusoe' van Daniel Defoe. Ze voelt zich verwant aan de hoofdpersoon omdat ook die alleen in het leven staat. Dan wordt ze gedropt bij Mr. Thwaite, die samen met zijn zus een pension voor verarmde schrijvers en kunstenaars heeft. Ze krijgt enkele relaties: een middelmatige dichter die sterft in de Eerste Wereldoorlog en de zoon van een rijke Duitse industrieel, die sterft in Auschwitz. Polly heeft moeite zich staande te houden in een steeds veranderende wereld, waaraan ze niet echt deel lijkt te hebben. Ze eindigt weer in het gele huis aan zee. Een erg Britse roman met veel innerlijke monologen met soms wat afstandelijke ironie beschreven. De auteur (1928) schreef meer dan dertig boeken. Dit vindt ze zelf haar beste boek.

Een eilandgevoel, why not?

Na het succes van Jane Gardams 'Old Filth'-trilogie verschijnt nu haar roman 'De dochter van Crusoe' uit 1985 in vertaling.

Kun je het ze kwalijk nemen, die Britten, dat ze zó terugverlangen naar hun Engeland van weleer dat ze er zelfs een brexit voor riskeren? Dat ze terugdeinzen voor verandering? Hoewel de brexit-situatie in het jaar dat Jane Gardam 'De dochter van Crusoe' schreef, 1985, nog onvoorstelbaar was, gaat dit boek wel over het Britse 'eilandgevoel': opgesloten zitten in een omgeving waar je, ondanks alles wat je erin tegenstaat, zo vertrouwd mee bent geraakt dat je die niet meer wilt of kunt veranderen. Als Robinson Crusoe, die als drenkeling aanspoelde op een onbewoond eiland en daar tot zijn ellende 28 jaar verbleef, maar in die afzondering wel gelouterd werd.

Gardam toont sympathie voor afzondering in 'De dochter van Crusoe'. Het onbewoonde eiland waarop hoofdpersoon Polly Flint verblijft, kent vele gedaanten. Zoals de literatuur, waarin Polly zich in haar eenzame jeugd terugtrekt. Ze is een meisje dat wordt wat ze leest, en voor wie het knap lastig blijkt om zich als volwa…Lees verder