Boek
Nederlands

De drager : roman

Een vader benadert de ernstige ziekte van zijn kind op een heel andere manier dan zijn goede vriend, peetoom van het kind, dat doet.
Onderwerp
Evolutieleer
Titel
De drager : roman
Auteur
Jan Vantoortelboom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
187 p.
ISBN
9789025446246 (paperback)

Besprekingen

Goed uitgedachte ideeënroman ontbeert subtiliteit

Wie nadenkt over het voortbestaan van de mensheid kan twee kanten op: de darwinist zal zeggen dat de sterksten moeten overleven, zodat we zwaktes niet meenemen de toekomst in. De socialist meent dat onze collectieve taak het beschermen van de zwakkeren is. In De drager, de nieuwe roman van Jan Vantoortelboom, worden deze ideeën tegenover elkaar geplaatst.

Bruno is bioloog en gelooft in het recht van de sterkste, de natuur is wreed en meedogenloos. Zijn jeugdvriend Nicolas, een ict'er, past principes uit de natuur toe op slimme technologie om de zwaksten te kunnen helpen.

Nicolas had graag een kind gewild, maar kreeg zijn vriendin niet zover. Daarom heeft hij een hechte band met Bruno's zoon Miko. Deze is drager van een erfelijke afwijking. Bruno heeft het daar moeilijk mee, het past niet bij zijn darwinistische ideologie.

Het is al gauw duidelijk dat Vantoortelboom met Nicolas sympathiseert. Wanneer Nicolas voor een opdracht naar Wenen reist, bezoekt hij Bruno's gezin. Daar ontdekt hij dat Bruno gevaarlijke gedachten ontwikkelt.

Vantoortelboom schreef opnieuw een roman die morele vragen stelt, net als in het succesvolle Meester Mitraillette. In De drager, een zorgvuldig uitgedachte ideeënroman, stuurt hij daar nog efficiënter op aan.

Maar op den duur slaat de ve…Lees verder

De drager

Eerste zin. Na een trektocht van vijf uur ben ik bij de berghut aangekomen.

Nicolas en Bruno waren buurjongens, beste vrienden en ook een beetje surrogaatbroers voor elkaar. Nicolas had immers een tweelingbroer die drie dagen voor de bevalling was gestorven in de baarmoeder. Er was niet genoeg bloed voor beiden, kreeg hij later te horen. In feite had hij in de strijd om het eigen bestaan zijn tweelingbroer vermoord.

Bruno heeft ondertussen biologie gestudeerd en is naar Slowakije getrokken om er wetenschappelijk onderzoek te doen. Hij wordt er met de natuur en zichzelf geconfronteerd, blijkt uit het eerste, subliem geschreven hoofdstuk van De drager , waarin hij de strijd aangaat met een hert. Het openrijten van de buik van het dier bezorgt hem een schuldgevoel. Dat hij er ook opwinding bij ervaart, verwart hem.

Nicolas is de informaticaweg ingeslagen. Hij schrijft en installeert programma’s voor hotels: pakketten die alles beheren, van domotica in de kamers tot de inhoud van de minibar en de uite…Lees verder

Jan van Toortelboom (1975) vertelt in deze compact geschreven roman het verhaal van Nicolas en Bruno, twee mannen die sinds hun jeugdjaren nauw bevriend zijn. Nicolas is een alleenstaande ICT’er en peetoom van Miko, het enig kind van bioloog Bruno. Miko lijdt aan fatale kanker. De beide mannen benaderen de ziekte van het kind totaal verschillend: Nicolas ziet het als een herstelbare systeemfout in het individu, Bruno beschouwt het als een fout in de evolutie waardoor wie niet de juiste genen heeft onvermijdelijk afvalt. Tussendoor speelt dat Nicolas in Wenen een groot IT-systeem moet opleveren, waarbij hij dwarsgezeten wordt door de systeembeheerder van de klant en hij deze man op het moment van oplevering met behulp van Bruno uitschakelt. Bruno is intussen verwikkeld in de gevolgen van een ongeval dat door anderen als moord wordt gezien. Het verhaal eindigt in het Tatragebergte waar de politie naar Bruno op zoek lijkt. Hoewel in mooie en toegankelijke taal geschreven, wordt de samenh…Lees verder