Boek
Nederlands

Briefgeheim

Jan Terlouw (auteur)
+1
Briefgeheim
×
Briefgeheim Briefgeheim
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Eva in de tuin van de buren een geheimzinnige brief vindt, begint voor haar, Jackie en Thomas een reeks adembenemende avonturen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Gezin
Extra onderwerp
weglopen, spionage, avontuur, Verfilmd
Titel
Briefgeheim
Auteur
Jan Terlouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2016
136 p.
ISBN
9789047708209 (hardback)

Besprekingen

De recente verfilming van Jan Terlouws Briefgeheim (1973, 2011) vroeg vanzelfsprekend om een filmeditie, met het affichebeeld als cover en een vijftiental stills op het einde. Het voorwoord van de auteur is jammer genoeg een gemiste kans. Hij stipt heel oppervlakkig de verschillen aan tussen het boek en de film, maar lijkt verder meer bezig met een verantwoording waarom het boek niet moderner aandoet, dan met een echte vergelijking tussen de twee ‘manieren om een verhaal te vertellen’. Als Terlouw zelf betrokken was bij deze verfilming, hadden lezers daar graag ook iets over willen meekrijgen. 
En dan duikt de hedendaagse lezer weer in de romanwereld van 35 jaar geleden. Eva en Jackie zijn hartsvriendinnen, en brengen samen met Jackies broer Thomas heel wat tijd samen door in hun ‘geheime hol’ op een zolderkamer. Het trio beslist dat Eva van huis moet weglopen om haar eeuwig ruziënde ouders wakker te schudden. Tijdens haar nacht in het hol leest Eva een brief die ze kort d…Lees verder
Als Eva genoeg krijgt van het geruzie van haar ouders, loopt ze weg. Een brief, die ze gevonden heeft, brengt haar dan in moeilijkheden, want plotseling is ze echt spoorloos verdwenen. Wanneer ze na enkele dagen weer tevoorschijn komt, hult ze zich in stilzwijgen en bekijkt ze haar vader met nog meer wantrouwen. Het tot het eind boeiende verhaal heeft een vrij ingewikkelde plot met tussentijdse, spannende hoogtepunten. De oplossingen en de ontknoping zijn heel natuurlijk, sommige details zijn wat gezocht. Grote, niet al te diepgravende aandacht wordt besteed aan de relatie tussen moeder, vader en kind. Het verhaal eindigt optimistisch. Het taalgebruik is zeer gevarieerd, maar wellicht soms iets te moeilijk uit de mond van een 11-jarige. In deze editie ontbreken de zwart-wittekeningen. Hardback met een duidelijke letter en een nieuw, eigentijds omslag. Vanaf ca. 10 jaar.

Briefgeheim

Eva is het beu om naar het geruzie van haar ouders te luisteren. Ze besluit weg te lopen om hen ongerust te maken. Maar onverwacht vindt ze een gecodeerde brief van hun buurman, kolonel Brandsema, en alles loopt anders dan ze had gepland. Ze komt in een spionagebende terecht, waar zelfs haar schooljuf bijhoort. Thomas en Jackie, haar vrienden, blijven zoeken naar het geheim van de code en dit loopt niet zo goed af.
Dit spannende jeugdboek werd 35 jaar geleden geschreven. Het laat zich nog altijd vlot lezen, al is er in tussentijd veel veranderd. Dat beseft ook de schrijver zoals blijkt uit zijn voorwoord bij deze filmeditie. Technologie en leefomstandigheden veranderden maar belangrijke dingen blijven onveranderd, volgens Jan Terlouw. Hoe gaan ouders en kinderen met elkaar om? Wat hebben ze voor elkaar over? Wat gebeurt er als je niet eerlijk bent tegenover elkaar? De film vertelt het verhaal ook weer wat anders omdat film andere manieren heeft om iets te vertellen. Achteraan in…Lees verder

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlands schrijver, natuurkundige en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van ds. Jan Cornelis Terlouw sr. (1904-1987) en Grietje (Gré) Terlouw-Stein (1909-1998); hij werd vernoemd naar zowel zijn vader als zijn grootvader Jan Cornelis Terlouw (1845-1925). Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse leg…Lees verder op Wikipedia