Boek
Nederlands

De weg naar Jeruzalem

Jan Guillou (auteur)
Titel
De weg naar Jeruzalem
Auteur
Jan Guillou 1944-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Vagen till Jerusalem
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 1999
352 p.
Aantekening
Vormt samen met De tempelridder (dl. 2) en De terugkeer (dl. 3) een trilogie
ISBN
90-269-8177-5

Besprekingen


In Scandinavië, midden 12de eeuw, wordt Arn Magnusson geboren als tweede zoon van een invloedrijke familie. Zijn moeder Sigrid is een vooruitstrevende vrouw en tracht door de nieuwe kennis die monniken meebrachten naar Scandinavië, de macht van de familie te vergroten. Als op een dag Arn een diepe val maakt en levenloos blijft liggen, belooft Sigrid in haar wanhoop om Arn naar een klooster van de cisterciënzers te sturen als hij zou blijven leven. En zo geschiedde: de jongen wordt opgevoed door de intelligente Vader Henri en de vroegere tempelridder Vader Guilbert. Zijn talent en de uitstekende begeleiding maken van hem een uitzonderlijk wijs en diepgelovig man, maar tevens een geducht tegenstander in het gevecht.

Omdat Vader Henri ervan overtuigd is dat God met Arns redding een bedoeling heeft, houdt hij Arn niet binnen de muren van het klooster maar wordt hij als 17-jarige teruggestuurd naar zijn ouderlijk huis. Naïef en wereldvreemd als hij is door het jarenlange klo…Lees verder
Deze historische roman speelt zich af in middeleeuws Scandinavië, te midden van rivaliserende en konkelende grootgrondbezitters. De auteur herschept een harde wereld waarin het moeilijk is, een goed evenwicht te scheppen tussen wereldse belangen en geloofsplichten. Hij verwerkt veel couleur locale: landschap, klimatologische omstandigheden, dagelijks leven, gebruiken. Ter inlossing van een gelofte schenkt een rijk grootgrondbezittersechtpaar hun jongste zoon Arn aan de daar gevestigde cisterciënzer monniken. Arn ontwikkelt zich bij hen niet alleen tot een begaafd filosofisch en theologisch denker en kundig handwerksman, maar ook - dankzij een voormalig tempelridder - tot een uitstekend ruiter, zwaardvechter en boogschutter. Terug in de lekenwereld merkt hij dat daar heel andere criteria gelden voor wat goed en slecht is. Zo wordt hij het slachtoffer van intriges en jaloezie, wat hem komt te staan op twintig jaar boetedoening als tempelridder voor hij zijn geliefde mag trouwen. Dit is …Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia