Boek
Nederlands
Titel
De tempelridder
Auteur
Jan Guillou 1944-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Tempelriddaren
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2000
400 p.
Aantekening
Vormt samen met De weg naar Jeruzalem (dl. 1) en De terugkeer (dl. 3) een trilogie
ISBN
90-269-8189-9

Besprekingen

De Tempelridder is het tweede deel van de historische trilogie van Jan Guillou over het Zweden van de 12de eeuw en de kruistochten. Wie het schitterende eerste deel gelezen heeft (De weg naar Jeruzalem, 1999) zal ongetwijfeld met minstens evenveel plezier het vervolg lezen; wie het eerste deel gemist heeft, kan De Tempelridder eventueel als afzonderlijk verhaal lezen, al gaat er dan toch veel verloren.

Het eerste deel speelde zich af tijdens een verbeten strijd om de Zweedse koningskroon en eindigde met de veroordeling van Arn Magnusson, een veelbelovende jongeman uit een vooraanstaande familie, tot twintig jaar dienst als tempelridder in het Heilige Land. Zijn verloofde Cecilia, om wie hij was verbannen, moet voor dezelfde tijd naar een klooster.

In het tweede deel vinden we Arn tien jaar later terug in Jeruzalem. Hij heeft ondertussen een diepgaande kennis opgebouwd van de Arabische taal en cultuur. Gaandeweg leerde hij begrip opbrengen voor de gro…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia