Boek
Nederlands

Rode sneeuw

Jan De Leeuw (auteur)
+1
Rode sneeuw
×
Rode sneeuw Rode sneeuw
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Op een nacht verliest Hallgerd alles wat haar dierbaar is, door toedoen van Asmund, de vijand van haar vader. Ze kan alleen nog maar aan wraak denken. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Vikingen, Wraak
Titel
Rode sneeuw
Auteur
Jan De Leeuw
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007
265 p.
ISBN
9789059082434

Besprekingen

Sinds 2004 publiceert Jan de Leeuw ieder jaar trouw een adolescentenroman. Zijn nog bescheiden oeuvre bestaat uit beklijvende boeken, die de lezer na de vrij intensieve leeservaring nog een tijdlang in hun greep houden. De hoofdpersonages worden getekend als zwervende, zoekende zielen. Geen ongewoon procédé in de adolescentenroman, ware het niet dat De Leeuw hun zoektocht en identiteitscrisis betekenisvol invult. Zijn debuut Vederland (De Leeswelp 2005, p. 124) lijdt nog onder een veelvoud van typische adolescententhematiek ? een zoekende adolescent, een reis van stad naar platteland, een eerste verliefdheid, geheime familiebanden ? wat het verhaal bij momenten voorspelbaar maakt. De Leeuws unieke schrijfstijl en portrettering deed deze adolescentenroman boven het gemiddelde uitstijgen. Terecht werd de roman gelauwerd met een Boekenleeuw. In opvolger Het Nachtland (De Leeswelp 2006, p. 34) vormt Niels queeste naar zijn verdwenen vader een belangrijke verhaa…Lees verder
Hallgerd is de dochter van een Ierse prinses en een krijger uit Brittannië. Als na de dood van haar moeder ook haar vader wordt vermoord, zweert zij wraak op Asmund, de vijand van haar vader. Ze ontmoet Magnus die haar een zoon schenkt. Maar de wraakgevoelens blijven niet lang weg. Mooi verteld, maar niet altijd even makkelijk te volgen verhaal vol mystiek uit de donkere, harde middeleeuwen, steeds verteld vanuit het perspectief van een ander figuur uit het verhaal. Hallgerd wordt neergezet als een meisje met mysterieuze krachten, dat een is met de natuur. Haar gedachten en handelingen zijn niet altijd even makkelijk te verklaren. Dit alles vraagt daarom veel verbeelding en inlevingsvermogen van de lezer, die om die reden ervaren moet zijn en moet houden van een mystiek verhaal tegen een historische achtergrond. Op het omslag het gladde gezicht van de roodharige hoofdpersoon. Vanaf ca. 14 jaar.

Rode sneeuw

In het hoge Noorden vechten koningen onderling om hun macht te vergroten. Het is een onherbergzaam land, voor mannen en nog meer voor vrouwen. Hallgerd is de dochter van zo'n koning en een Ierse prinses. Op een zeer koude winternacht wordt de nederzetting van koning Thorstein, Thorsteinhalla, overvallen en Hallgerd verliest alles wat haar dierbaar is. Asmund, die zijn bezittingen wou uitbreiden, wordt nu haar grootse vijand. Hallgerd denkt maar aan één ding: wraak. Stilaan bouwt ze haar macht op en ze aarzelt niet om het dierbaarste ervoor op te offeren. Een harde maar zeer aangrijpende roman over het koude Noorden in de tijd van de Noormannen, waar mythen en sagen een grote rol speelden in het dagelijkse leven. Macht, familie-eer, bezittingen waren zeer belangrijk. De mentaliteit onder de Noormannen was zeer wreed en de afslachtingen zeer barbaars. De levensechte personages zorgen ervoor dat de lezer zich goed kan inleven in hun wereld en in alles wat hen overkomt. De beschreven real…Lees verder

Over Jan De Leeuw

Jan De Leeuw (Aalst, 21 mei 1968) is een Vlaamse kinderboekenschrijver en psycholoog. Zijn debuutroman Vederland verscheen in 2004.

Werken

 • Vederland, 2004
 • Het Nachtland, 2005
 • Midzomernachtzee, 2006
 • Rode sneeuw, 2007
 • Bevroren Kamers, 2009
 • Vijftien wilde zomers, 2012
 • Babel, 2015

Bekroningen en nominaties

 • Boekenwelp voor Vederland
 • De Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs van de Jonge Lezer voor Het Nachtland
 • Genomineerd - Jonge Jury Nederland: Midzomernachtzee
 • Genomineerd - Deutscher Literaturpreis voor Bevroren Kamers (Schrödinger, Dr. Linda und eine Leiche im Kühlhaus)
 • 2016: Luchs des Monats (Die Zeit) voor Vijftien wilde zomers

Externe l…Lees verder op Wikipedia