Boek
Nederlands

Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde

James Matthew Barrie (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde
×
Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde

Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Peter Pan is een week oud als hij naar een tuin in Londen vliegt. Daar maakt hij kennis met elfjes en kabouters en mag twee wensen doen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Peter Pan
Titel
Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde / J.M. Barrie ; met tek. van Philip Hopman
Auteur
James Matthew Barrie 1860-1937
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Peter Pan in Kensington Gardens
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2004
137 p. : ill.
ISBN
90-00-03556-2

Besprekingen

In 1902 verscheen J.M. Barries roman The little white bird, het autobiografische verhaal van zijn relatie met de kleine George Llewelyn Davies, die hij een paar jaar daarvoor -- George was toen vijf -- met zijn twee broertjes in de Londense Kensington Gardens ontmoet had. In George zag hij zijn eigen broer David, intussen al dertig jaar dood. Hij adopteerde de kinderen zowat en bracht vele uren met hen door, verhalen vertellend, wandelend, goochelend... In zes hoofdstukken in die roman vertelt hij zijn verhaal over Peter Pan, die op het vogeleiland in de Gardens zou wonen. Twee jaar later schiep Barrie zijn meesterwerk, het toneelstuk Peter Pan, or the boy that wouldn't grow up. Het enorme succes daarvan bracht hem ertoe de Peter-Panhoofdstukken uit The little white bird apart te publiceren. In de sprookjesachtige hoofdfiguur vertelt hij veel over zichzelf: ook hij wou niet echt volwassen worden, hij wou als de jong gestorven David een eeuwige belofte blijven.
Lees verder
In 1902 verscheen van de geestelijk vader van Peter Pan, J.M. Barrie, een boek voor volwassenen waarin de ik-figuur aan kinderen verhalen vertelt over Peter Pan en diens verblijf in de Kensington Gardens. Deze verhalen worden er later uitgelicht en apart uitgegeven, nog voordat het beroemde boek over Peter Pan (1911) wordt gepubliceerd. De verhalen verschijnen nu in een nieuwe reeks klassiekers, vertaald en geannoteerd door Hans Kuyper en voorzien van een toelichting op de auteur en de ontstaansgeschiedenis van het boek. Het is een merkwaardige uitgave geworden. In de eerste plaats is het een prachtig verzorgde publicatie met schitterende illustraties in kleur van Philip Hopman: een liefhebbersuitgave. Als (voor)leesboek voor kinderen is het minder geslaagd: gekozen perspectief, aanspreekvorm en woordgebruik (ethische bespiegelingen, moralist) duiden op wat in de toelichtende tekst genoemd wordt 'een mengeling van kindertaal en volwassen proza'. Mogelijk kijkt de jonge lezer/luisteraa…Lees verder

Over James Matthew Barrie

James Matthew Barrie (Kirriemuir (Schotland), 9 mei 1860 – Londen, 19 juni 1937) was een Schots auteur en dramaturg. J.M. Barrie was een Schotse excentriekeling die van zichzelf zei "zo dun als een potlood, maar niet zo lang" te zijn.

Hij is vooral bekend van de verhalen rond Peter Pan. Hij bedacht deze oorspronkelijk voor enkele kinderen, die hij met hun gouvernante in Kensington Gardens ontmoet had toen hij zijn hond Porthos uitliet. Later geraakte hij bevriend met de moeder, Sylvia Llewelyn Davies.

Jeugd

Barrie was het negende kind van David Barrie en Margaret Ogilvy. Zijn jeugd werd getekend door een drama. Zijn oudere broer David junior overleed op twaalfjarige leeftijd aan hersenvliesontsteking. Barrie was zelf zes jaar en zag hoe zijn moeder werd overweldigd door dit verlies. Hij probeerde haar te troosten door zich te gedragen als een soort plaatsvervanger en de kleding van zijn oudere broer te dragen. In zijn Schrif…Lees verder op Wikipedia