Een bedrogen echtgenote en alleenstaande moeder probeert zich op te werken tot een geslaagde zakenvrouw.
Titel
Mildred Pierce
Auteur
James M. Cain
Vertaler
Erik L. Westman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mildred Pierce
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2012
367 p.
ISBN
9789045020075 (paperback)

Besprekingen

James M. Cain (1892-1977) is bekend door zijn verfilmde roman ‘The Postman Always Rings Twice’ (1934). Cain is als type schrijver te vergelijken met zijn landgenoot Richard Yates: een rauwe realist met psychologische diepgang en een groot stilist. ‘Mildred Pierce’ (1941) is een psychologisch drama over een sterke vrouw die allerlei relationele en sociale tegenslagen het hoofd biedt en uiteindelijk door haar eigen dochter wordt verraden. In het begin van het verhaal wijst Mildred haar overspelige echtgenoot de deur. Nu staat zij er alleen voor als moeder van twee kleine kinderen. Dankzij haar vindingrijkheid en sexappeal weet zij carrière te maken in de horeca; zij wordt eigenaar van een aantal goedlopende restaurants. De zaken gaan goed, maar in de liefde is Mildred minder fortuinlijk. De mannen die zij bemint, blijken steeds weer nietsnutten en profiteurs. Ook de relatie met haar aanbeden dochter Veda ontaardt in een concurrentiestrijd van ego’s. Prachtige dialogen in een nog steeds …Lees verder

Over James M. Cain

James M. Cain (Annapolis (Maryland), 1 juli 1892 – University Park (Maryland), 27 oktober 1977) was een Amerikaans romanschrijver, scenarist en journalist. Hij was een van de bekendste schrijvers van hard-boiledromans, waarvan er verschillende verfilmd werden.

Biografie

James Mallahan Cain debuteerde in 1934 met The Postman Always Rings Twice, een voortreffelijk voorbeeld van de onder invloed van Ernest Hemingway ontstane ‘tough novel’. Dit boek werd bewerkt voor toneel (1936) en voor opera (1982). Daarnaast werd het boek vijfmaal verfilmd.

De titel van de roman slaat niet op de inhoud – een fatale liefdesgeschiedenis – maar op het feit dat het manuscript door vele uitgevers werd geretourneerd vóór het uiteindelijk werd gepubliceerd. In 1935 werd een Nederlandse vertaling van de dichter J.C. Bloem uitgegeven onder de titel Niemand ontkomt zijn noodlot.

Select…Lees verder op Wikipedia