Boek
Nederlands

Chaos in New Orleans : literaire politieroman

James Lee Burke (auteur)
+1
Chaos in New Orleans : literaire politieroman
×
Chaos in New Orleans : literaire politieroman Chaos in New Orleans : literaire politieroman

Chaos in New Orleans : literaire politieroman

In de reeks:
Genre:
Titel
Chaos in New Orleans : literaire politieroman
Auteur
James Lee Burke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The tin roof blowdown
Uitgever
[Laren]: Verbum, 2008
419 p.
ISBN
9789074274203

Besprekingen

James Lee Burke is met een oeuvre van meer dan 25 boeken een van de bekendste Amerikaanse thrillerschrijvers. Hij kreeg twee keer de Edgar Award voor beste misdaadroman, en is ook in ons taalgebied geen onbekende. Hij valt op door een krachtige, literaire schrijfstijl en zorgvuldig gecomponeerde verhalen die altijd meer zijn dan een simpel exposé over goed en kwaad. Zijn karakters ? zoals de ex-Texas Ranger Billy Bob Holland en politie-inspecteur Dave Robicheaux, die beide een reeks boeken voor hun rekening nemen ? zijn psychologisch gelaagd en bestrijden, niet zelden met een door persoonlijke tragiek gestuurd soort hulpeloos doorzettingsvermogen, "een rondtrekkende orkaan van ellende", zoals het wordt genoemd in Bitterroot (2001), een van zijn sterkste boeken over het wrede karakter van mens en natuur.

Dat gaat ook op voor Chaos in New Orleans, geschreven nadat de orkaan Katrina de kleurrijke stad waar meer dan honderd jaar geleden de jazz ontstond grotendeels ve…Lees verder
De orkaan Katrina vernielt niet alleen een groot deel van New Orleans, de gevolgen gooien de stad terug naar een volledige chaos. Gebrek aan elektriciteit, voedsel en water zorgt voor nachtmerrieachtige toestanden waarbij de stad ook nog overspoeld wordt door allerlei plunderaars. In deze chaos moet inspecteur Robicheaux op zoek gaan naar een verkrachter, een moord oplossen en wordt hij geconfronteerd met bedreigingen aan het adres van zijn dochter. Hij wordt geholpen door een verzekeringsagent die zijn klanten bijstaat bij het krijgen van een uitkering. Niet alleen een actiethriller, ook een aanklacht tegen de overheid die jarenlang heeft verzuimd maatregelen te treffen, en ook nu nauwelijks hulp biedt. Verzekeringen weigeren betalingen te doen en de politie is niet bij machte om tegen plunderaars op te treden. Een bijzonder indringend verhaal over moed en wanhoop, over optimisme en bedrog, over de moeite die het kost om je plicht te blijven doen. Kleine druk.