Boek
Nederlands

The thin red line

Ook verschenen als Een handvol helden ; De dunne rode draad

James Jones (auteur)

The thin red line

Ook verschenen als Een handvol helden ; De dunne rode draad

De strijd om het eiland Guadalcanal in de Stille Oceaan tussen Amerikaanse mariniers en de Japanse bezettingstroepen.
Onderwerp
Leger, Wereldoorlog II
Titel
The thin red line
Ook verschenen als
Een handvol helden ; De dunne rode draad
Auteur
James Jones
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The thin red line
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1999
479 p.
ISBN
90-245-2059-2

Besprekingen

Filmregisseur Terence Malick is een wat mysterieuze figuur. Iemand die, net als Stanley Kubrick, visueel perfectionisme koppelt aan een heel donkere visie op de menseheid. Ook iemand bij wie een streven naar controle samengaat met uitgesproken asociaal gedrag. Een outsider in de filmwereld die tegelijk ook een fascinerend idool is (vandaar de bereikte cultstatus en de bereidheid van acteurs om zich "op te offeren"). Een zonderling die slechts sporadisch een film durft afwerken. De hoge verwachtingen die dat oplevert, werden met 'The thin red line' ingelost. Alleen is de verfilming van de oorlogsroman van James Jones minder toegankelijk dan die andere (wel met Oscars overladen) adaptatie van een boek van Jones: 'From here to eternity' (regie: Fred Zinneman). Ook daarom is het lezen van The thin red line (Een handvol helden) aangewezen.

Een minder ingewikkelde narratieve constructie maakt het verhaal transparanter. We volgen de lotgevallen van een Amerikaanse leger…Lees verder
Hawaï, enige maanden vóór Pearl Harbour. Een ogenschijnlijk liefelijke, maar in werkelijkheid grimmige omgeving waarin de overzee gezonden Amerikaanse troepen volledig onkundig terechtkomen. De meedogenloze omstandigheden van natuur en onderlinge relaties maken de soldaat anoniem en verhinderen hem vrijwel geheel zijn individualiteit - eigenlijk nog de enige reden om te willen voortleven - te bewaren. Dit duidelijk en efficiënt geschreven verhaal over de strijd om het eiland Guadalcanal, zonder enige opsmuk van de vooral door diens bestseller "From here to eternity" bekende schrijver boeit diegene die zich wil verdiepen in de keiharde realiteit van datgene wat zich buiten zijn gezichtsveld tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Pocketeditie.

Over James Jones

James Ramon Jones (Robinson (Illinois), 6 november 1921 – Southampton (New York), 9 mei 1977) was een Amerikaans schrijver.

Leven en werk

Het leven van Jones werd in belangrijke mate bepaald door zijn ervaringen in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn bekendste werken zijn From Here to Eternity (1951), The Thin Red Line (1962) en het postuum verschenen Whistle (1978). De romans beschrijven respectievelijk het leven in het leger vóór de aanval op Pearl Harbor, tijdens en na de oorlog. De helden worden getekend als individualisten. De belangrijkste waarden zijn de onafhankelijkheid van het individu en de mannelijke kameraadschap, welke verdedigd worden tegen de druk van het systeem en tegen de ‘liefde’ van naar status hunkerende vrouwen.

Jones verbleef tussen 1958 en 1974 in Parijs, hetgeen resulteerde in The Merry Month of May (1971), een roman over de mei-revolte van 1968. Jones s…Lees verder op Wikipedia