Boek
Nederlands

De opdracht

James Frey (auteur), Nils Johnson-Shelton (auteur), Henrieke Herber (vertaler)
Endgame is begonnen. De twaalf Spelers, tussen de 13 en 20 jaar, vertegenwoordigen de twaalf oorspronkelijke bloedlijnen van de mensheid. Met als inzet de overleving van hun bloedlijn, moeten ze op zoek naar drie verborgen sleutels. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Apocalyps
Titel
De opdracht
Auteur
James Frey Nils Johnson-Shelton
Vertaler
Henrieke Herber
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The calling
Uitgever
Houten: Van Goor, 2014
430 p. : ill.
ISBN
9789000340736 (paperback)

Besprekingen

Op twaalf verschillende plekken op de wereld vindt een meteorietinslag plaats: Endgame is begonnen. De twaalf Spelers, tussen de 13 en 20 jaar, vertegenwoordigen twaalf geheime bloedlijnen en spelen voor de overleving van hun bloedlijn. De bloedlijnen van de verliezers zullen sterven. Door jarenlange training zijn de Spelers geroutineerde moordenaars en uitmuntende puzzelaars. De meesten zijn meedogenloos, berekenend, sterk en behendig. Gedurende het Spel volgt de lezer steeds een andere Speler, dat is flink schakelen en maakt het lastig om binding met een van hen te krijgen. Uiteindelijk worden de verschillende karakters prima uitgewerkt, maar geduld is onontbeerlijk. Wat dit boek onderscheidt van vergelijkbare YA-romans is dat de lezer zelf online mee kan spelen met Endgame (ontwikkeld door Google's Niantic Labs). De antwoorden zijn in zowel de tekst als de zwart-witillustraties van het boek (o.a. mysterieus uitziende plattegronden, documenten en geometrische figuren) te vinden. De …Lees verder

Endgame. De opdracht

'Endgame' ontketende de laatste maanden een enorme hype. Niet alleen omdat het boek van James Frey leest als een trein, ook omwille van het spelelement dat in dit boek verwerkt zit en waarmee je 500 000 dollar kan winnen. Het moet gezegd, ook mij intrigeerde het boek van de eerste seconde. Dit komt onder andere door de opvallende drukletters op de achterflap. AARDE. NU. VANDAAG. MORGEN. ENDGAME IS ECHT. ENDGAME IS BEGONNEN. En het moet gezegd zijn, het team dat achter dit boek staat, heeft er alles aan gedaan om Endgame zo echt en fascinerend mogelijk te maken. Door in het boek een spel te verweven krijg je een samensmelting van de digitale en de klassieke verteltechnieken. Enerzijds is dit verrijkend, anderzijds is het door de spanning in het boek vaak niet vol te houden om het lezen te onderbreken om dingen op het internet te bekijken. In het begin lukt deze afwisseling nog wel. Gelukkig, want je krijgt nog meer duiding van de zogenaamde Luchtwezens (aliens, kepplers, Annuni…) di…Lees verder

Over James Frey

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Rhododendrites

James Christopher Frey (Cleveland (Ohio), 12 september 1969) is een Amerikaans schrijver. Hij schreef de boeken A Million Little Pieces, My Friend Leonard en Bright Shiny Morning.

A Million Little Pieces is een autobiografisch verhaal over Freys drugsverslaving. In 2005 prees Oprah Winfrey dit boek, waarna het een bestseller in Amerika werd. Later ontdekte website The Smoking Gun dat Frey verschillende delen van zijn verhaal heeft overdreven. Op 26 januari 2006 was Frey opnieuw op bezoek bij Oprah, en ze liet hem boete doen voor zijn leugens.

In 2010 schreef Frey het boek I Am Number Four, dat tevens werd verfilmd.

Bibliografie

  • 2003 - A Million Little Pieces In duizend stukjes (roman)
  • 2005 - My Friend Leonard Mijn vriend Leonard
  • 2008 - Bright Shiny Morning Stralend heldere ochtend
  • Lees verder op Wikipedia