Boek
Nederlands

Wouter en Mieke en het baby'tje in het schuurtje

Jacques Vriens (auteur), Alex De Wolf (illustrator)
+1
Wouter en Mieke en het baby'tje in het schuurtje
×
Wouter en Mieke en het baby'tje in het schuurtje Wouter en Mieke en het baby'tje in het schuurtje

Wouter en Mieke en het baby'tje in het schuurtje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Mieke heeft op school het kerstverhaal geleerd, maar haar kleine broertje Wouter kan het niet zo goed begrijpen. Op eenvoudige wijze wordt de betekenis van het kerstverhaal uitgelegd. Vanaf ca. 4 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kerstmis (Bijbel)
Titel
Wouter en Mieke en het baby'tje in het schuurtje / Jacques Vriens ; met ill. van Alex de Wolf
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2005
30 p. : ill.
ISBN
90-269-1689-2 9789026916892

Besprekingen

Peuter Wouter en kleuter Mieke vinden de kersttijd geweldig. Het kerstverhaal wordt aan hen verteld, heel laagdrempelig en dus zeker geschikt om peuters en kleuters te laten kennismaken met deze traditie. Wel wordt er verder niets gedaan met het verhaal: mama en papa zeggen dat het een oud verhaal is, en dat is het. Waarom het een belangrijk verhaal is en in deze tijd nog steeds gevierd wordt, blijft buiten beschouwing. Wel krijgen we het verhaal van Opa Bos. Deze knorrige buurman mag dan niet echt vriendelijk zijn tegen de twee kinderen, ze vinden het maar zielig dat hij alleen moet eten met Kerstmis en nodigen hem uit. Mama en papa zijn hier niet voor te vinden, maar worden op hun plaats gezet door een (te) wijsneuzige Mieke. Opa Bos is geen vanzelfsprekende gast. Hij lust het eten niet, en brengt uiteindelijk zijn eigen bereide spruitjes mee.

Dit is een kerstboek voor jonge kleuters. Zij zullen wellicht wel lachen met grapjes die mij te gemaakt overkomen. Dat Wouter en Mieke…Lees verder
Wouter en Mieke kennen het kerstverhaal nog niet zo goed. Vooral Wouter haalt alles door elkaar en van de liedjes begrijpt hij ook niet veel. Deze liedjes worden als onderbreking van het verhaal door de hoofdpersonen gezongen. Als zij geholpen hebben om de kerstboom te versieren, vertelt mama het verhaal over de geboorte in de stal. Als het dan Kerstmis wordt, wordt opa Bos uitgenodigd voor het eten. Maar hij lust bijna niets en wil alweer weglopen. Dan weet mama een oplossing. Weinig verrassend, te gewoon kerstverhaal over Wouter en Mieke waarin alle traditionele ingrediënten (kerstboom kopen, kerstverhaal, kerstmaaltijd, sneeuw) zitten, maar waarin te weinig 'spannends' gebeurt om vaart in het verhaal te houden. De teksten staan vooral afgedrukt in twee kolommen. Het verhaal wordt ondersteund door simpele gekleurde verf/krijttekeningen van verschillende grootte. Het taalgebruik is niet moeilijk, eigentijds en gericht op de doelgroep. Op de voorkaft hebben Wouter en Mieke hun eigen k…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse pes.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties