Boek
Nederlands

Nog één nachtje slapen

Jacques Vriens (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
+1
Nog één nachtje slapen
×
Nog één nachtje slapen Nog één nachtje slapen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Mieke en Wouter vieren het hele jaar door allerlei feesten. Voorlezen vanaf ca. 3 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Nog één nachtje slapen
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 1999
271 p. : ill.
Aantekening
Bevat: O, denneboom ; Dag, Sinterklaasje ; Drie ei is een paasei
ISBN
90-269-8862-1

Besprekingen

Dagmar Stam heeft als illustrator al heel wat ervaring met auteurs van kinderboeken en ook deze samenwerking met Jacques Vriens mag er zijn. Hoewel de zwart-witillustraties in deze uitgave van veel minder belang zijn dan de tekst, brengen ze toch een beetje meerwaarde en verhogen de aantrekkingskracht voor kinderen.
De verhalenbundel telt vijftig voorleesverhalen, die elkaar chronologisch opvolgen en starten bij het begin van een schooljaar. Feesten vormen de rode draad. Klassiekers als Sinterklaas, Kerstmis en Pasen tellen meerdere verhalen. Bij andere, minder voor de hand liggende thema’s als de Kinderboekenweek en Sint-Maarten, hoort één verhaal. Maar het pleit voor de auteur dat de feesten aan bod komen. Anderzijds blijft het zoeken naar een avontuur rond Vaderdag of naar een gebeurtenis over feest uit een vreemde cultuur. Gezien onze multiculturele samenleving is de kans groot dat kinderen ook hiermee in aanraking komen.
Zoals het hoort in een degelijk kinderboek worden…Lees verder
Verhalenbundel over de, in het eerste verhaal, net 3 geworden Wouter en zijn 'grote' zus Mieke van bijna 5. De enkele pagina's lange verhaaltjes kunnen los van elkaar worden voorgelezen, maar ook, gezien de chronologie, als doorlopend verhaal. In het eerste verhaal worden Wouter en Mieke geïntroduceerd, in de volgende verhalen staan de feesten van het jaar centraal, beginnend met dierendag. Ook aan het niet overal gevierde Sint Maarten en het steeds meer in opkomst zijnde Valentijnsdag wordt aandacht besteed. Vreemd is dat aan Moederdag wel een verhaal is gewijd, maar aan Vaderdag niet. Rond de hoogtijdagen Sinterklaas, Kerstmis en Pasen zijn meer verhalen gesitueerd. Via de inhoudsopgave zijn de verhalen rond een bepaald feest gemakkelijk terug te vinden. Het taalgebruik is in natuurlijke dialogen, compleet met het krompraten van Wouter. De vriendelijke tekeningen in grijstinten sluiten er goed bij aan. De auteur staat garant voor een makkelijk leesbaar boek dat bij een groot publiek…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Grons…Lees verder op Wikipedia

Suggesties