Boek
Nederlands

Meester Jaap is een held ... (op sokken!)

Jacques Vriens (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Meester Jaap is een held ... (op sokken!)
×
Meester Jaap is een held ... (op sokken!) Meester Jaap is een held ... (op sokken!)

Meester Jaap is een held ... (op sokken!)

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Meester Jaap is erg gehecht aan zijn klas. Nu gaat de klas op kamp en dat loopt niet van een leien dakje. Maar zoals steeds weet meester Jaap originele oplossingen te bedenken wanneer er zich een probleem voordoet.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Meester Jaap is een held ... (op sokken!)
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2011
48 p. : ill.
ISBN
9789047519805 (hardback)

Besprekingen

Over meester Jaap verschenen al vijf boeken van Jacques Vriens. Ze mochten telkens op heel wat populariteit rekenen en werden meermaals bekroond door de Nederlandse Kinderjury. De voorgaande vijf delen werden in 2010 gebundeld uitgegeven en ter ere van Vriens’ 35-jarig schrijversjubileum verschijnt nu nummer zes: Meester Jaap is een held …(op sokken!). Vriens knoopt aan bij het punt waarop het vijfde boek eindigde. Hij laat dezelfde klas (groep 5/6) nu overgaan naar groep 6/7. Er komt één nieuwe jongen bij, de wat vreemde Kjell. Maar het moto van meester Jaap is niet voor niets dat iedereen in de klas recht heeft op zijn eigen afwijkingen. Een motto dat natuurlijk ook af en toe voor hem geldt!
Iemand in een rolstoel, een meisje met een hoofddoek, een kind in een pleeggezin, een jongen die af en toe onder de tafel kruipt: het zijn maar enkele van de zaken waarmee meester Jaap in zijn klas geconfronteerd wordt. En alle problemen worden op dezelfde, schijnbaar nonchalante man…Lees verder
De verhalen van Meester Jaap zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de hedendaagse jeugdliteratuur. Na 'De Superdikke meester Jaap'* (2010), waarin alle verhalen uit de eerste vijf bundels zijn verzameld, is deze uitgave de zesde in de serie. Opnieuw bestaat deze bundel uit twintig vrolijke verhalen met veel dialoog over gebeurtenissen in de klas van gekke meester Jaap, die elke situatie in zijn klas (groep 6/7) op een ongecompliceerde manier oplost, waardoor al zijn kinderen spelenderwijs wat leren. Dit keer over vandalisme, braakballen, pesten, emancipatie, moeders, Allah en seksualiteit. En de klas gaat op kamp. Elk verhaal beslaat een dubbele pagina waarbij de tekst in kolommen gedrukt staat. Net zo leuk en grappig als de verhaaltjes zijn de kleurrijke tekeningen van Annet Schaap, die een scène uit het verhaal treffend illustreren. Heel geschikte verhaaltjes om voor te lezen, maar zeker ook om zelf te lezen voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Over Jacques Vriens

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door bibliotheekzwartewaterland

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel. In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse pes.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties