Boek
Nederlands

Jakob en de zeven gevaren

Jacques Vriens (auteur)
+1
Jakob en de zeven gevaren
×
Jakob en de zeven gevaren Jakob en de zeven gevaren

Jakob en de zeven gevaren

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Nederland, 1958. Jakob (10) is vaak angstig, maar doet erg zijn best om flinker te worden. Zijn stoere vrienden Claartje en Bennie helpen hem daarbij. Als zijn ouders gaan scheiden en er nog meer ingrijpende dingen gebeuren, moet Jakob ineens heel dapper zijn. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Jakob en de zeven gevaren
Auteur
Jacques Vriens
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Van Holkema & Warendorf, © 2021
127 p.
ISBN
9789000377688 (hardback)

Besprekingen

Jakob (10, ik-persoon) is een bangelijk jongetje. Daar probeert hij wat aan te veranderen door dagelijks de confrontatie aan te gaan met zeven gevaren, al dan niet ingebeeld. Jakobs groeiende flinkheid vormt de rode draad in dit verhaal, dat vooral opvalt door de tijd waarin het is gesitueerd: de jaren vijftig, een periode die in de jeugdliteratuur niet oververtegenwoordigd is. Met aansprekende details die op een organische manier zijn verwerkt roept Vriens een raak tijdsbeeld op: schillenboer, levertraan, bellen in een telefooncel, pick-up, hoelahoep, opkomst van rock-’n-roll en televisie, jongens en meisjes die apart les krijgen in overvolle klassen. Ook standsverschillen en de dominante positie van het geloof spelen een rol. Jakobs ouders zijn gescheiden, wat destijds tamelijk ongewoon was en op weinig begrip kon rekenen. Gegevens als woningnood en tbc, een besmettelijke ziekte waaraan een vriendinnetje van Jakob lijdt, geven dit ontroerende, deels autobiografische verhaal onverwac…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Grons…Lees verder op Wikipedia