Boek
Nederlands

De vlucht van de knorrige kelner

Jacques Vriens (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
De vlucht van de knorrige kelner
×
De vlucht van de knorrige kelner De vlucht van de knorrige kelner
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Pepijn heeft ruzie met zijn vader en loopt weg. Ondertussen organiseert de familie stiekem een feest voor meneer Goemie. Hij is al veertig jaar ober bij hotel De Korenwolf. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Hotels
Leesniveau
AVI M5
Titel
De vlucht van de knorrige kelner
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2008
88 p. : ill.
ISBN
9789047505914

Besprekingen

Dit verhaal verschijnt in de reeks 'De bende van H de Korenwolf'. Nina, Eefie, Joost en Pepijn wonen samen met hun ouders en grootmoeder in Hotel De Korenwolf, waar ze ? nauwelijks in de gaten gehouden door hun drukbezette ouders ? allerlei avonturen beleven. In elk boekje uit de reeks is er ook een gastrol, die al in de titel wordt aangekondigd.

In dit verhaal is de gastrol weggelegd voor 'Goemie', een knorrige kelner die al veertig jaar in het hotel werkt. Lange tijd blijft het onduidelijk waarom het boek naar hem is vernoemd ? het verhaal lijkt immers meer te gaan over Pepijn, de huispuber, die rebelleert tegen de regels van zijn ouders. Zo mag hij van zijn vader niet naar het schoolbal, waarbij hij voor het eerst met zijn vriendin wil kussen. Wanneer hij toch gaat, loopt dit niet goed af. Gelukkig is er oma, die zowel bij vader als bij zoon voor relativeringsvermogen kan zorgen. De knorrige kelner Goemie loopt ondertussen maar wat te mopperen, en pas op het einde wordt dui…Lees verder
In dit achtste deel van 'De bende van De Korenwolf' over de familie Maarsen en hun hotel De Korenwolf heeft Pepijn weer flinke ruzie met zijn vader. Pepijn is verliefd en heeft voor Laila zijn hoofd kaal geschoren. Zo mag hij niet in het hotel rondlopen en niet naar het schoolfeest. Oma wil wel bemiddelen, maar als dat mislukt loopt Pepijn weg. Ondertussen is de familie hard bezig met de voorbereidingen voor een feest voor de oude, knorrige ober Goemie, die veertig jaar in dienst is. Het verhaal is vlot en eigentijds geschreven; betrekkelijk korte zinnen en herkenbaar woordgebruik. De korte getitelde hoofdstukken worden ondersteund door de ondertussen zeer vertrouwde zwart-witte inkttekeningen. Ook geschikt voor de minder ervaren doelgroep. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties