Boek
Nederlands

De reis met de vliegende leunstoel

Jacques Vriens (auteur), Iris Boter (illustrator)
+1
De reis met de vliegende leunstoel
×
De reis met de vliegende leunstoel De reis met de vliegende leunstoel

De reis met de vliegende leunstoel

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Oma wordt door een jeugdvriend uitgenodigd om naar Tanzania te komen. Ze wil graag gaan, maar is bang om te vliegen. Joost en Eefie bedenken een plan. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Hotels, Vliegangst
Titel
De reis met de vliegende leunstoel
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Iris Boter
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Holkema & Warendorf, © 2019
111 p. : ill.
ISBN
9789000368525 (hardback)

Besprekingen

Omdat de ouders van Pepijn (14), Eefie (11), Joost (8) en Nina (5) Hotel De Korenwolf runnen, zijn de kinderen vaak op elkaar aangewezen en wordt er veel gespeeld in de toneelzaal. Wanneer oma door een goede jeugdvriend is uitgenodigd om naar Tanzania te komen en ze vliegangst blijkt te hebben, proberen de kinderen haar daar vanaf te helpen. Hilarisch gegeven dat zich afspeelt in Zuid-Limburg; het verhaal biedt veel identificatiemogelijkheden. Vlotte, beeldende schrijfstijl met oog voor detail en gevoel voor humor en relativering. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd en met veel dialogen; moeilijke begrippen worden terloops uitgelegd. De indeling in hoofdstukken en de ruime bladspiegel vergemakkelijken het lezen. De ingrediënten zijn goed gekozen: een zure ober, een behulpzame kok, een begripvolle oma, bezige ouders, een verliefde tiener - de kinderen onderling hebben ondanks leeftijd- en karaktergebonden kibbelpartijen een goede band met elkaar. De zwart-witte pentekeni…Lees verder

De reis met de vliegende leunstoel

Vriens schreef een nieuw deel over de familie Korenwolf. Mama en papa werken in hotel Korenwolf. Ze wonen er ook samen met hun vier kinderen Pepijn, Eefje, Joost en Nina en oma. Wanneer oma van een goede vriend een uitnodiging krijgt om naar Tanzania te vliegen, is iedereen enthousiast. Iedereen behalve oma, want met haar vliegangst ziet zij dit niet zitten. De kinderen laten het hier niet bij en ze gaan op zoek naar een oplossing.Het is een gezellig feelgood verhaal dat erg vlot is geschreven. Vriens zijn taalgebruik en het gebruik van korte zinnen maakt het boek heel toegankelijk. De tekst wordt soms ondersteund door eenvoudige maar leuke zwart-wit tekeningen. Het boek kwam ook terecht op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury. Zeker een aanrader voor jongere lezers.


Over Jacques Vriens

Jacques Vriens ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Grons…Lees verder op Wikipedia

Suggesties