Boek Nederlands

Apenkooien en propjes gooien : de leukste versjes en verhalen over school

Jacques Vriens (samensteller)

Apenkooien en propjes gooien : de leukste versjes en verhalen over school

Jacques Vriens (samensteller)
  • Vanaf 6-8 jaar
Bundel van versjes en verhalen over school. Vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Extra onderwerp
VOO School ; gedichten
Titel
Apenkooien en propjes gooien : de leukste versjes en verhalen over school
Samensteller
Jacques Vriens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2010
119 p. : ill.
ISBN
9789047512394 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Jacques Vriens verzamelde in Apenkooien en propjes gooien een schat aan verhalen en gedichten over school. "Eigenlijk is de school de wereld in het klein," schrijft hij in het voorwoord. "Verhalen en versjes over school zijn daarom zeer herkenbaar, leerzaam en vermakelijk." En dat is precies wat je van de verhalen en gedichten in deze bundel mag verwachten. De onderwerpen zijn verscheiden en stuk voor stuk levensecht. Pesten, het voorbereiden van het schoolfeest, voor het eerst naar school gaan, straf krijgen, verliefd worden, faalangst hebben... Alle kinderen krijgen wel eens met deze thema's te maken.
De leerkrachten in de bundel zijn van allerlei slag. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn niet doordeweeks. In het echte leven kom je jammer genoeg zelden juffen en meesters tegen die zo hip, grappig, vindingrijk en begrijpend zijn. Toch komen ze als personages geloofwaardig over. In 'Meester Jaap wil in een groepje' van Vriens bv., wordt Mirjam uitgesloten uit een groepje. Mee…Lees verder
Gevarieerde, samengestelde bundel met 31 ondeugende, spannende, vermakelijke, ontroerende en vooral herkenbare verhalen en gedichten over school van bekende schrijvers en illustratoren uit de laatste decennia zoals Jaap ter Haar, Annie M.G. Schmidt, Nannie Kuiper, Imme Dros, Mirjam Oldenhave en Guus Kuijer. Allerlei juffen en meesters passeren in woord en verschillende stijlen beeld de revue, evenals allerlei soorten kinderen, met de school als middelpunt. De samensteller, die bijna twintig jaar directeur van een basisschool was, hecht (nog steeds) groot belang aan voorlezen als de beste manier van leesbevordering. Met enthousiasme heeft hij zich van zijn taak gekweten, met als gevolg een fris en vrolijk boek (inclusief twee verhalen van hemzelf) om vaak naar terug te grijpen. Met woord vooraf, inhoudsopgave en bronvermelding achterin. Stevige, bijna vierkante uitgave, gedrukt op zwaar papier. Aantrekkelijke, geel getinte omslag vol buitelende kinderfiguurtjes en rood geschreven titel…Lees verder

Apenkooien en propjes gooien

In deze bundel staan ongeveer acht versjes of gedichten en 23 verhalen, meestal fragmenten uit een bestaand en bekend boek. De meeste auteurs zijn bekenden o.a. Annie M.G.Schmidt, Willem Wilmink, Jaap ter Haar, Jacques Vriens, Imme Dros, Joke van Leeuwen, Burny Bos, Rindert Kromhout, Guus Kuijer, Paul van Loon, Marianne Busser, Nannie Kuiper, Carry Slee, maar er zijn ook enkele minder bekende bij.
De verhalen en gedichten gaan over uitleenlopende dingen die op school kunnen of zouden kunnen gebeuren. De verhalen zijn bruikbaar bij een of ander thema in een derde of vierde leerjaar. De keuze is soms rebels, soms leuk maar niet altijd even geslaagd. Maar de gevestigde waarden bevestigen wel. De illustraties zijn van verschillende illustratoren en komen meestal uit de boeken waaruit de fragmenten gekozen zijn. Deze boeken worden vermeld in de bronvermelding.
De bundel is interessant als voorleesboek bij bepaalde onderwerpen.