Boek
Nederlands

Achtste-groepers huilen niet

Jacques Vriens (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Achtste-groepers huilen niet
×
Achtste-groepers huilen niet Achtste-groepers huilen niet
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Akkie uit groep acht wordt ernstig ziek en moet naar het ziekenhuis. De hele klas leeft met haar mee, vooral als het erg slecht met haar gaat. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Leukemie, Schoolleven
Leesniveau
AVI 9, AVI E6
Titel
Achtste-groepers huilen niet
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, © 1999
175 p : ill.
ISBN
9789026992278

Besprekingen

Akkie zit in groep acht. Ze is dol op voetballen. Joep kan dit niet goed hebben. Maar de juf is goed in het oplossen van problemen, zelfs als het over voetballen gaat. Dan blijkt Akkie ernstig ziek te zijn; ze moet naar het ziekenhuis. De hele klas leeft met haar mee. Akkie is heel erg bezig met het wel en wee van groep acht, zoals het voetbaltoernooi, het kamp en de musical. Gelukkig kan ze nog wel mee naar het schoolkamp, maar daarna gaat het steeds slechter met haar en overlijdt ze. Groep acht neemt afscheid en zingt het afscheidslied uit de musical: 'en al zie je elkaar niet meer, vergeet dan nooit één ding, die tijd die je samen deelde, blijft een fijne herinnering'. De auteur heeft dit boek geschreven naar aanleiding van een vergelijkbare gebeurtenis in de tijd dat hij zelf nog les gaf op een basisschool. Het verhaal is met veel gevoel en humor geschreven; het is realistisch zonder theatraliteit. Het taalgebruik is eigentijds. De zwart-wittekeningen hebben veel zeggingskracht en…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties