Dvd
Frans

Les parapluies de Cherbourg

Jacques Demy (regisseur), Catherine Deneuve (acteur), Michel Legrand (componist)
Cherbourg, november 1957. Geneviève houdt samen met haar moeder een parapluwinkel open. Ze is verliefd op garagist Guy Foucher, maar haar moeder verkiest diamantair Roland Cassard. Nadat Guy voor zijn legerdienst naar Algerije is vertrokken, ontdekt Geneviève dat ze zwanger is. Onder druk van haar moeder huwt ze met Cassard. De film werd volledig gezongen.
Titel
Les parapluies de Cherbourg
Regisseur
Jacques Demy
Acteur
Catherine Deneuve
Componist
Michel Legrand 1932-2019
Taal
Frans
Uitgever
A-Film, 2008
1 dvd-video
Oorspr. opname
1964
Speelduur
88 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777921111
mooov

Besprekingen

Een Franse musicalfilm uit 1964 van Jacques Demy, met topactrice Catherine Deneuve in haar eerste hoofdrol. Geneviève is verkoopster in de parapluwinkel van haar moeder en is verliefd op Guy (Nino Castelnuovo), automonteur. Wanneer hij wordt opgeroepen voor de oorlog in Algerije, blijkt zij zwanger en trouwt op aandringen van haar moeder met een rijke man. Alle dialogen worden gezongen. De film was een groot succes en maakte van Deneuve een ster. Hans Beerekamp (NRC 30-6-'99) noemde deze film een meesterwerk: '(...) De alledaagse werkelijkheid als inspiratiebron, het verheffen van trivia tot kunst, is wat Les parapluies de Cherbourg ook tot een typische vertegenwoordiger maakt van de Nouvelle vague (...) Niet alleen de muziek, maar de vergaande stilering van alledaagse elementen maakt alles lichter. Kleurgebruik en mise-en-scène zijn van een raffinement dat zijn weerga nauwelijks kent.' In 1992 werden de oorspronkelijke, opmerkelijke kleuren gerestaureerd. Extra's ontbreken.

Over Jacques Demy

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wikinade

Jacques Demy (Pontchâteau, 5 juni 1931 – Parijs, 27 oktober 1990) was een Frans filmregisseur.

Levensloop

Demy debuteerde als regisseur in 1961 met de film Lola. Hij werkte samen met de filmcomponist Michel Legrand voor de romantische musicals Les Parapluies de Cherbourg (1964), Les Demoiselles de Rochefort (1967) en Peau d'âne (1970). In deze drie films speelde de actrice Catherine Deneuve telkens de hoofdrol. De muziek van Legrand maakte van Les Parapluies de Cherbourg een groot succes. Zowel Demy, Legrand als Deneuve verwierf hierdoor internationale bekendheid. Demy won met deze film de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

Jacques Demy was van 1962 tot zijn dood in 1990 getrouwd met de Franse regisseur Agnès Varda. In 1991 maakte Varda de film Jacquot de Nantes als eerbetoon aan haar overleden echtgenoot.

Filmografie