Titel
Un prophète / regie en scen. Jacques Audiard
Regisseur
Jacques Audiard
Componist
Alexandre Desplat 1961-
Acteur
Tahar Rahim Niels Arestrup
Taal
Meertalig, Frans, Arabisch, Corsicaans
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video + bonus-dvd-video
Oorspr. opname
2009
Speelduur
148 min.
Aantekening
Afwisselend Frans, Arabisch en Corsicaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249476467
mooov

Besprekingen

Een gevangenisdrama uit 2009 van Jacques Audiard (De battre mon coeur s'est arrêté; Sur mes lèvres). De 19-jarige Malik, die een straf van zes jaar moet uitzitten, moet zich staande houden tussen de Corsicanen en de Arabieren die strijden om de macht in de gevangenis. Van de Corsicaanse bendeleider krijgt hij de opdracht een medegevangene te doden. Alle recensenten vinden debutant Tahar Rahim een topacteur. Leo Bankersen (Filmkrant februari '10): '(...) grimmig drama (...) een film die je langzaam besluipt en die de conventies van het genre subtiel ondermijnt. (...) Belinda van de Graaf (Trouw 2-4-'10): '(...) een hypnotiserende overlevingstocht, slalommend langs geteisem. (...)' De film won in Cannes de publieksprijs en kreeg een Oscarnominatie voor Beste niet-Engelstalige film en winnaar van een Bafta Award voor Beste niet-Engelstalige film. De tweede schijf bevat veel extra's.

Over Jacques Audiard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Jacques Audiard (Parijs, 30 april 1952) is een Frans filmregisseur en scenarioschrijver.

Carrière

Als zoon van de scenario- en dialoogschrijver Michel Audiard kwam Jacques Audiard reeds vroeg in aanraking met het medium film. Na een afgebroken studie letterkunde ging hij werken als filmmonteur. Vanaf de jaren tachtig schreef hij scenario's voor diverse films.

In 1994 maakte hij zijn regiedebuut met Regarde les hommes tomber, een roadmovie met Mathieu Kassovitz en Jean-Louis Trintignant. De film won drie Césars waaronder die voor het beste debuut. Dezelfde twee hoofdrolspelers deden twee jaar later ook mee in Un héros très discret, waarmee Audiard de prijs voor het beste scenario won op het Filmfestival van Cannes.

In 2001 maakte Audiard Sur mes lèvres met Vincent Cassel en Emmanuelle Devos. Deze film leverde drie Césars op, waaronder die voor het beste scenario. …Lees verder op Wikipedia