Boek
Nederlands

Pestmeiden

Jacqueline Wilson (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
Mandy wordt gepest omdat ze vlechten heeft en saaie kleding. Alles wordt anders wanneer Tanya in haar straat komt wonen. Zij is hip, vrolijk en niet op haar mondje gevallen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Pesten, Vriendschap
Extra onderwerp
humor
Titel
Pestmeiden / Jacqueline Wilson ; met ill. van Els van Egeraat
Auteur
Jacqueline Wilson
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bad girls
Uitgever
Amsterdam: Hillen, 2004
147 p. : ill.
ISBN
90-76897-06-9

Besprekingen

De 10-jarige Mandy wordt gepest omdat ze het kind is van oudere, betuttelende ouders. Met haar vlechtjes, schattige bloemenjurkjes en zelfgebreide jasjes én een grijze moeder die haar naar school brengt, is ze een makkelijke prooi voor drie pesterige klasgenoten. Nochtans is Mandy geen kneusje. Zij, stadskind, begrijpt zelf niet waarom ze op haar nieuwe dorpsschool niet aanvaard wordt. Om te overleven droomt Mandy zich een nieuwe, flitsende persoonlijkheid: Miranda Regenboog. Of ze vertelt dat ze eigenlijk een geadopteerd kind is, hetgeen haar achteraf schuldgevoelens bezorgt. Klasgenootje Arthur Koning wordt omwille van zijn studeer- en leesplezier evenzeer gepest. Hij wil Mandy wel beschermen, maar zo stoer als zijn grote voorbeeld en naamgenoot Koning Arthur is hij helaas niet.

Een nieuw, vroegrijp en ouder buurmeisje brengt verandering in Mandy 's leven. Tanya is een pleegkind van de buurvrouw. Ze ziet er 'cool', uit, durft veel en doopt Mandy meteen tot beste vriendin. W…Lees verder
Mandy, de ik-figuur, wordt door klasgenootjes gepest vanwege haar vlechten, truttige kleding en haar overbezorgde oude ouders. Zelfbewuster wordt ze als in haar straat het oudere meisje Tanya komt wonen, die in een pleeggezin is geplaatst. Deze is hip gekleed, niet op haar mondje gevallen en beschouwt Mandy al gauw als kleiner zusje. Tanya leert Mandy situaties te relativeren; zijzelf bijvoorbeeld zou dolgraag door ouders worden gekoesterd en verwend. De vriendschap wordt op de proef gesteld wanneer Mandy ontdekt dat Tanya's cadeautjes gestolen blijken te zijn. Als Tanya tijdens een winkeldiefstal is opgepakt, wordt ze in een tehuis geplaatst. De meisjes moeten afscheid van elkaar nemen, maar doen dit niet voor eeuwig. Vlotte, levendige gevoelige schrijfstijl. De korte zinnen, het fladderzetsel, het eenvoudige woordgebruik en de indeling in hoofdstukken verhogen de leesbaarheid. Het verhaal biedt vele identificatiemogelijkheden. Sfeervolle zwartwittekeningen verlevendigen het geheel. …Lees verder

Over Jacqueline Wilson

Jacqueline Wilson (Bath, 17 december 1945) is een Engels schrijfster van detectives en vooral ook kinder- en jeugdboeken.

Leven en werk

Wilson werd geboren als dochter van een ambtenaar en een moeder die in antiek handelde. Ze bezocht een meisjesschool maar verliet die al op haar zestiende en begon al vroeg met schrijven.

Wilson trouwde op haar negentiende met een politieman en kreeg één dochter. Sinds de successen van haar boeken woont ze nu in een kapitale villa in Kingston aan de Theems, waar ze onder meer een bibliotheek van 15.000 door haarzelf verzamelde boeken heeft ingericht.

Wilson heeft een opvallend realistische stijl van schrijven en met name in haar kinder- en jeugdboeken behandelt ze tal van precaire onderwerpen zoals seksueel misbruik, pesten, adoptie, scheiding, psychiatrische stoornissen, enzovoort. Veel van haar boeken zijn geschreven in de ik-vorm. Het bekendst is misschien wel haar Tracy Bea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek