Boek
Nederlands

Het verraad van de Schaduw

Jac Linders (auteur), Peter-Paul Rauwerda (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Als Govert Lampe na zeven jaar vrijkomt uit de gevangenis, blijft De Schaduw hem achtervolgen. Neefje Kai en zijn vrienden besluiten de touwtjes in handen te nemen. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Gevangenissen
Titel
Het verraad van de Schaduw / Jac Linders ; ill. Peter-Paul Rauwerda
Auteur
Jac Linders
Illustrator
Peter-Paul Rauwerda
Taal
Nederlands
Uitgever
Mechelen: Bakermat, 2005
187 p. : ill.
ISBN
90-5461-384-X

Besprekingen

'Achter Tralies' is een leesreeks van Uitgeverij Bakermat waarin auteur Jac Linders verhalen bundelt die focussen op het gevangeniswezen zonder dat de gevangenis een gedoodverfd decor voor elk verhaal vormt, integendeel. Jac Linders bewijst binnen deze reeks en meer specifiek met de meest recente aflevering Het verraad van de Schaduw zijn uitermate gedegen schrijverschap dat gegrondvest is op doorwrochte karakteranalyses van zijn personages en een uitgekiende verhaallijn.

Zo sleept hij elke (jonge) lezer mee in een klassiek opgebouwd thrillerverhaal waarbij kinderen zich tot ontwapenende en snuggere detectives ontpoppen. Het hoofdpersonage Govert heeft zich in zijn zevenjarig verblijf in de gevangenis als een stilzwijgende gevangene laten opmerken. Tot hij, vijf dagen voor zijn vrijlating, aangesproken wordt door Steven Rops, beter bekend als 'De Schaduw'. Rops weet hem aan het schrikken te maken door te beweren dat Govert voor hem absoluut geen stil iemand is én dat hij…Lees verder
Dit is het vierde, zelfstandig te lezen, deel in de serie 'Achter tralies'*. Govert Lampe heeft zeven jaar in de Glimperhûte, de best bewaakte gevangenis van het land, gezeten. Hij gaat tijdelijk bij zijn zus Eline en zijn neef Kai (11) wonen. Govert is nu een vrij man, maar hij wordt nog constant achtervolgd door 'De Schaduw', een oud-medegedetineerde. De Schaduw opereert samen met Groep Alpha vanuit de gevangenis. Hij zorgt voor heel wat onrust in de regio Ankerveen. Kai en zijn vrienden besluiten hier een einde aan te maken. De overeenkomst met de andere delen zit in de beschrijving van de gevangeniswereld. De verhaallijn is niet altijd even reeël, maar het is een spannend, vlot geschreven verhaal vol verrassende wendingen. De auteur heeft al meer dan honderd (bekroonde) boeken geschreven. Het boek is ingedeeld in getitelde hoofdstukken met een kleine zwarte silhouettekening boven de titel. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Jac Linders

Jacobus "Jac" Cornelis Johannes Damianus Linders (Dinteloord en Prinsenland, 12 januari 1933 – Roosendaal, 7 mei 2012) was een Nederlands kinderboekenschrijver. Daarnaast schreef hij ook korte verhalen, hoorspelen, kinderliedjes, scripts voor jeugdtoneel en musicals en was hij jarenlang tekstschrijver voor Sesamstraat. Linders is vooral bekend vanwege de kabouterserie Honkie en Ponkie (14 delen), de tweeling Piet en Tom (12 delen) en de serie Luuk en Lonneke. In zijn ruim 50-jarige schrijverscarrière schreef hij meer dan 130 kinder- en jeugdboeken.

Linders was oorspronkelijk onderwijzer in Roosendaal en schreef ook voor de lokale krant. Al in 1957 begon hij met het schrijven van korte verhalen, hiertoe aangezet door zijn hoofd der school. In 1958 verscheen zijn eerste kinderboek Sjoerd de arme bedeljongen. In 1966 werd hij logopedist en ademtherapeut. In 2007 verscheen zijn eerste roman De Obsessie. Het schrijven was een hobby…Lees verder op Wikipedia