Boek
Nederlands

Slaap als een roos

Jaak Dreesen (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Rozeke is ziek, want ze heeft een tumor in haar hoofd. Ze wordt geopereerd, maar de ziekte is sterker. Gelukkig heeft ze haar boeken. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Slaap als een roos / Jaak Dreesen ; met ill. van Anne Westerduin
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2002
74 p. : ill.
ISBN
90-317-1909-9

Besprekingen

Rozeke is pas negen en wat eerst hardnekkige hoofdpijn leek, blijkt later een gezwel in de hersens. De auteur beschrijft het laatste jaar van haar leven en toont hoe het kind en haar mama en papa op de ziekte reageren. Rozeke gaat door alle stadia van zo'n ziekte: het wegdenken ervan, de hoop op beterschap, het groeiende besef van de ernst van de ziekte, de angst, de opstandigheid en de haat voor wie nog gezond is, de berusting. Veel aandacht gaat naar mama, die veel "foto's maakt in haar hoofd" om de herinnering levend te kunnen houden, en naar papa, die geen weg weet met de ellende, en zich alleen wat beter voelt als hij voor Rozeke mag voorlezen. Rozeke houdt van Astrid Lindgrens Ronja de roversdochter: ze wou zo graag dapper zijn als Ronja, liever dan ziek bij het raam naar buiten te zitten kijken. Als dat boek uit is, begint ze aan De gebroeders Leeuwenhart van dezelfde schrijfster, over twee broertjes die na hun dood in het door een tiran en een draak bedreigde lan…Lees verder
Rozeke heeft een tumor in haar hoofd. Ze wordt behandeld, geopereerd en bestraald, maar de ziekte is sterker. Ze leest de boeken "Ronja de Roversdochter" en "De gebroeders Leeuwenhart" van Astrid Lindgren. Die gaan ook over dapperheid en het land in het Licht. Daaruit put ze veel moed. Als het laatste boek uit is, komt ook aan haar leven een eind. Oranje-zwarte cover van een slapend, bijna kaal meisje met een boek. Binnenin staan soortgelijke illustraties van (soms gewassen) pennenstreken die zeer goed getroffen zijn en die de sobere, intieme sfeer versterken. De treffende tekst wordt afgewisseld met frasen uit de boeken (in een schuingedrukt lettertype) en een briefwisseling tussen Rozeke en haar neef Boris, afgedrukt in een geschreven lettertype waarin je leest hoe Rozeke alles ervaart. Een prachtig, emotioneel geladen, zeer goed verwoord boek. Een zeer bijzonder boek over afscheid nemen en doodgaan. Zelden is dit thema zo intiem en gevoelig beschreven voor kinderen vanaf ca. 8 jaar…Lees verder

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934) is een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de "Bond van Grote en Jonge Gezinnen". Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schrijft vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Jeugdboeken