Boek
Nederlands

Jouw ogen zo blauw

Jaak Dreesen (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Michiel is verliefd op Emma, maar zij ziet hem niet staan. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 8
Titel
Jouw ogen zo blauw / Jaak Dreesen ; met tek. van Anne Westerduin
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2000
68 p. : ill.
ISBN
90-317-1581-6

Besprekingen

Bijna alles aan Michiel is scheef. Zijn neus, zijn schouders, zijn voeten én zijn kin. Toch wordt Michiel op een dag tot over zijn oren verliefd. Op Emma. Emma met de bruine krullen. Het mooiste meisje uit de klas. Maar hoe kan Michiel die schoonheid voor zich winnen? Misschien brengt het schooltoneel een oplossing...
Jouw ogen zo blauw is een aantrekkelijk verhaal over verliefd zijn. Over hoe mooi dat kan zijn, maar ook over de pijn die verliefd zijn met zich meebrengt. Om de gevoelens van Michiel tegenover Emma extra in de verf te zetten, koos de auteur voor een vergelijking met het verhaal over Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Die vergelijking laat hij in het verhaal ten tonele voeren. Daarbij is Michiel niet alleen op de planken, maar ook daarbuiten een 'jager'. En Emma de verpersoonlijking van de onbereikbare geliefde. Dit gegeven levert een knap gestructureerd en ontroerend verhaal op. Een verhaal dat niet alleen herkenbaar is, maar ook heel wat spanning bevat, voora…Lees verder
Michiel is verliefd op zijn klasgenootje Emma. Zij ziet hem echter niet staan. In een fijngevoelige sfeer beschrijft de schrijver de belevenisjes van de klas en het wegdromen van Michiel. Hij fantaseert situaties waarin hij de aandacht van Emma kan vangen. Enerzijds is het een mooi en gevoelig verhaal, anderzijds creëert de schrijver afstand door belerend de lezers feitjes mee te geven. Doordat het verhaal blijft steken in het thema van verliefdheid, is het de vraag of de beoogde lezersgroep er voldoende mee uit de voeten kan. Het boek is overigens verzorgd uitgegeven en heeft een mooie layout. Het is geïllustreerd met sfeervolle zwart-wittekeningen. Voor liefhebbers van een fijnzinnig verhaal vanaf ca. 8 jaar.

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934) is een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de "Bond van Grote en Jonge Gezinnen". Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schrijft vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Jeugdboeken