Boek
Nederlands

De zee, altijd de zee

Jaak Dreesen (auteur), Els Dezwarte (illustrator)
+1
De zee, altijd de zee
×
De zee, altijd de zee De zee, altijd de zee
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Alfred is een oude en eenzame man. Zijn vrouw en dochter zijn overleden. Op een dag botst hij tegen het boodschappenkarretje van de 10-jarige Lisa. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Vriendschap, Familie
Titel
De zee, altijd de zee
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Els Dezwarte
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010
72 p. : ill.
ISBN
9789058386526 (hardback)

Besprekingen

Alfred is een oude en eenzame man. Zijn vrouw en dochter zijn overleden. Op een dag botst hij tegen het boodschappenkarretje van Lisa. Zij is 10 jaar. Ze kunnen het samen goed vinden en ook met haar ouders klikt het. De natuur speelt een belangrijke rol in het verhaal. Alfred en Lisa gaan vaak naar het bos of de zee, hij praat dan met haar over vroeger. Ook dromen ze veel en luisteren ze naar pianomuziek. Door de ‘volwassen’ gedachten van Alfred is het verhaal voor de jonge lezer wat ingewikkeld. Dit is opgelost door het eenvoudige taalgebruik en de korte afgeronde hoofdstukken. Het gaat in het verhaal om het innerlijk van de mensen en niet om spannende avonturen. Het boek heeft een open einde. Lisa is een apart kind waarin weinig kinderen zich zullen herkennen. Het verhaal bevat paginagrote zwart-witillustraties van pennenstreken. Ze zijn vrij abstract en passen daardoor bij de strekking van het verhaal. Illustrator Elsje Dezwarte kreeg voor 'Binnenpoes buiten' een Boekenpluim 2011. …Lees verder

De zee, altijd de zee

Twee winkelkarretjes botsen tegen elkaar. Zo ontmoet de oude man Alfred het meisje Lisa en haar mama Viola. Zij zijn pas verhuisd van de zee naar de stad. Alfred heeft veel meegemaakt tijdens zijn leven. Zijn dochter Anna is op tienjarige leeftijd overleden en dat heeft diepe sporen nagelaten. Alfred heeft iedereen die hij lief had overleefd en is alleen achtergebleven. Alfred en Lisa trekken vaak samen op. Alfred vertelt haar over de oorlog, over de knobbelzwanen, de zee, over zijn ouders, vrouw en dochtertje. Lisa geniet van de verhalen die Alfred haar vertelt. En Alfred geniet van de aandacht en het luisterend oor dat Lisa wil bieden.
Doorheen het verhaal groeit de vriendschap en Alfred vindt een nieuwe thuis. Bij Lisa, haar mama en papa. Het verhaal is een verhaal over vriendschap, gevoelens, en het belang van een thuis. Dit zijn geen gemakkelijke thema’s om aan te brengen, maar ze typeren de auteur Jaak Dreesen. Hij schrijft vaak over de nood aan warmte en geborgenheid, ove…Lees verder

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934) is een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de "Bond van Grote en Jonge Gezinnen". Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schrijft vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Jeugdboeken