Boek
Nederlands

Een onschuldig meisje

J. Bernlef (auteur)
+1
Een onschuldig meisje
×
Een onschuldig meisje Een onschuldig meisje

Een onschuldig meisje

Genre:
Een jonge basisschoolleraar in een klein dorp wordt door manipulaties van een meisje in zijn klas verdacht van seksueel misbruik.
Titel
Een onschuldig meisje
Auteur
J. Bernlef
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2015
165 p.
ISBN
9789021456263 (hardback)

Besprekingen

Twaalf dagen voor zijn overlijden op 29 oktober 2012 leverde Bernlef bij zijn uitgever drie voltooide manuscripten in. Dit is de laatste van de drie die wordt uitgegeven, na 'Onbewaakt ogenblik' en 'Wit geld'. Het is een bescheiden roman, spelend rond het jaar 2000, over een jongeman uit de stad die een aanstelling krijgt als leerkracht in groep 7/8 van een basisschool in een dorp. In die klas zit het meisje Lucille, een jaar ouder dan haar klasgenoten, lijdend onder het gebroken huwelijk van haar ouders en hunkerend naar aandacht. Deze ‘Lolita’ dringt zich aan haar leraar op en manipuleert de zaken zodanig dat ze uit de hand lopen en de dorpsbewoners zich tegen de nieuweling keren. Een sober verteld verhaal dat niet tot Bernlefs beste werk behoort, ook al omdat enkele losse eindjes de indruk geven dat de auteur meer met dit boek had gewild. Dat neemt niet weg dat het prettig is dat ook deze laatste Bernlef voor de lezer beschikbaar is gekomen.

Over J. Bernlef

J. Bernlef (pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman, Sint Pancras, 14 januari 1937 – Amsterdam, 29 oktober 2012) was een Nederlands schrijver, dichter en vertaler. Vanaf 2002 publiceerde hij onder het pseudoniem Bernlef (zonder de initiaal J.), soms als Henk Bernlef (hij heeft eerder vertalingen gemaakt als Jan Bernlef).

Biografie

Bernlef bezocht de hbs in Haarlem en studeerde daarna enige tijd politieke en sociale wetenschappen.

In 1959 zond Bernlef gedichten en verhalen in voor een literaire prijs, de Reina Prinsen Geerligsprijs. Deze prijs werd hem in november van datzelfde jaar toegekend voor de dichtbundel Kokkels. Zowel Kokkels als de verhalenbundel Stenen spoelen werden in 1960 uitgegeven onder het pseudoniem J. Bernlef. In 1984 werd hij bij het grote publiek bekend met zijn roman Hersenschimmen, waarin hij het dementeringsproces uitvoerig beschrijft vanuit het oogpunt van een …Lees verder op Wikipedia