Boek
Nederlands

Bruggen, geen muren : het hoopvolle verhaal van een arts die zich inzet voor vrede in de Gazastrook en Israël

Izzeldin Abuelaish (auteur), Wybrand Scheffer (vertaler)

Bruggen, geen muren : het hoopvolle verhaal van een arts die zich inzet voor vrede in de Gazastrook en Israël

Genre:
Persoonlijk relaas van een Palestijnse arts.
Titel
Bruggen, geen muren : het hoopvolle verhaal van een arts die zich inzet voor vrede in de Gazastrook en Israël
Auteur
Izzeldin Abuelaish
Vertaler
Wybrand Scheffer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I shall not hate
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2011
283 p.
ISBN
9789029087452 (paperback)

Besprekingen

De auteur, een Palestijnse arts, is geboren en getogen in een vluchtelingenkamp in Gaza. Hij heeft daar als arts gewerkt onder de dramatische omstandigheden waarin de bevolking van dit gebied moet trachten te overleven. Tijdens de oorlog van begin 2009 verloor hij zijn drie dochtertjes. In dit boek doet hij verslag van zijn leven en werk temidden van zijn volk. Als geen ander kent hij het onbeschrijfelijke onrecht waaronder en waarmee de Palestijnen te leven hebben, tot en met de corruptie aan toe. Toch ondanks alles weet hij te leven, te werken en te geloven voorbij de haat en de wrok en blijft hij als bruggenbouwer zich inzetten voor dialoog, vreedzame co-existentie en verzoening. Een ontroerende en schokkende, onvoorstelbare getuigenis, nu wereldwijd gegeven vanuit Toronto waar hij hoogleraar is geworden.

Over Izzeldin Abuelaish

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jacob.Stevens

Izzeldin Abuelaish (Jabalia Kamp, 3 februari 1955) is een Palestijns arts en activist en schrijver.

Biografie

Via een beurs kon Abuelaish geneeskunde studeren aan de universiteit van Caïro. Vervolgens studeerde hij gynaecologie aan de universiteit van Londen en vervolmaakte hij zich in Italië en België.

Hij was werkzaam als senior onderzoeker aan het Gertner Institute van het Sheba Hospital in Tel Aviv, toen drie dochters van hem omkwamen bij een inval in Gaza door Israëlitische troepen. Naar aanleiding hiervan schreef hij het boek I Shall Not Hate en richtte hij een stichting op daughters for life. Deze stichting stimuleert jonge vrouwen om verder te studeren. Momenteel is hij werkzaam en woonachtig in Toronto waar hij professor is aan de universiteit van Toronto.

Eerbetoon