Boek
Nederlands

Billie & Seb : roman

Ivo Victoria (auteur)
+1
Billie & Seb : roman
×
Billie & Seb : roman Billie & Seb : roman

Billie & Seb : roman

Genre:
Een 17-jarige in zichzelf opgesloten jongen die een vriendin heeft die in coma is geraakt, krijgt op kerstavond een geweer en speelt daar met haar spelletjes mee.
Titel
Billie & Seb : roman
Auteur
Ivo Victoria 1971-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2017
319 p.
ISBN
9789048834396 (paperback)

Besprekingen

Een wapen voor een rouwende jongen

Roman. Vlaams auteur Ivo Victoria schreef met Billie & Seb een rijke roman die talloze ethische dilemma's aanroert, maar af en toe in schoonschrijverij verzandt.

"Ik ben schrijver bij toeval. Maar nu ga ik er vol voor", zo vertelde Ivo Victoria - pseudoniem van Hans Van Rompaey - me ooit tijdens een interview over zijn vorige boek Dieven van vuur (2014). De roman moest de definitieve doorbraak betekenen voor een auteur die het vak ontegensprekelijk erg au sérieux is gaan nemen. Zijn generatieroman over de Antwerpse muziekscene aan het Zuid en 'de mannen van dEUS' deed het voortreffelijk bij de literaire kritiek. Maar een kaskraker werd het niet.

Victoria, afkomstig uit de muziekbranche, blijft intussen hemel en aarde verzetten om zijn lezerspubliek uit te breiden. Hij wisselde voor zijn nieuwe roman Billie & Seb opnieuw van uitgever en hoopt na passages bij Anthos en De Bezige Bij nu bij Lebowski de kip met de gouden eieren te slachten. Duizend e-books werden via Hebban gratis aangeboden en een heuse proof party naar Amerikaans model werd op touw gezet.

Toch is Ivo Victoria gee…Lees verder

De verleiding van actie

Roman. Wat maakt van een mens een terrorist? Waarom is de lokroep van het geweld zo luid? Ivo Victoria dijkt het irrationele in, met zijn vierde roman, Billie & Seb.

De zeventienjarige Billie ligt in een coma. Het gevolg van een ongeluk met de trampoline in de tuin. Er is zo goed als geen hoop voor haar. Een harde klap voor haar vriend Seb. De naar autisme neigende Seb vond in Billie iemand die hem begreep, en die zich niet liet afschrikken. Om hem op te monteren kopen Sebs ouders hem een vuurwapen. Een airsoft-wapen, met plastic kogeltjes... maar toch.

Er zijn enkele pijnlijk komische scènes, waarin Sebs ouders zich in bochten wringen om de situatie (een wapen in handen geven van hun ondoorgrondelijke, rouwende zoon) goed te praten - maar je kunt voorspellen dat dit niet goed afloopt. We zijn geen twee bladzijden ver in Ivo Victoria's nieuwe roman Billie & Seb, of Seb voelt zich bij het schieten van de nepkogeltjes al deel van 'iets wat groter was dan hijzelf'.

Voor Seb zijn de airsoft-gevechten met vrienden een ernstig spel: een bezigheid met regels die hem de structuur geven die…Lees verder

Billie & Seb

Eerste zin. Het geweer was een opluchting.

De teruggetrokken Seb en zijn fantasierijke vriendinnetje Billie zijn onafscheidelijk. ‘Alles wat je jezelf in kunt beelden, is echt’, fluistert ze hem toe, en even verlangt hij niet terug naar de bivakmuts die hij als kind altijd droeg. Tot Billie met haar hoofd op de metalen rand van een trampoline valt en in coma raakt. Seb blijft achter, starend naar de ziekenhuistoren waar zijn Billie ligt en waar hij niet op bezoek mag van haar moeder, die haar zo snel mogelijk wil ‘bevrijden’ – waarmee ze bedoelt: de stekker eruit trekken.

Maar dan is het Sebs zeventiende verjaardag en krijgt hij van zijn ouders een plastic kogeltjes afvurend Airsoft-geweer, een Sniper om precies te zijn, waardoor hij samen met zijn vrienden in een verlaten huis oorlogje kan spelen. Meer nog dan de anderen gaat hij op in het spel. Er worden filmpjes gepost op Facebook waarin Sebkillah met een luchtbuks zijn rivalen afmaakt. Wanneer hij glimlachend opmerkt…Lees verder

In deze vierde roman van de uit Vlaanderen afkomstige schrijver Ivo Victoria (1971) krijgt een in zichzelf opgesloten zeventienjarige jongen, onmachtig tot veel contact, op kerstavond een geweer van zijn ouders. In de periode daaropvolgend speelt hij, met strikte regels, jongensspelletjes daarmee. Zijn met hem in levenshouding verwante vriendinnetje heeft een noodlottig trampoline-ongeluk gehad en ligt in coma. In een vervreemdend decor aan de kust worden de jongens onafwendbaar naar een noodlot toegedreven. Familielieden op de achtergrond staan machteloos; er is een oom die een intermediërende rol speelt in de familie. In de verontrustend geëvoceerde ruimte doet een voorgeschiedenis uit de oorlog zich gelden. Beetje bij beetje wordt dit verhaal onthuld. Uiteindelijk moet het meisje in coma bevrijd worden. Onheilszwanger en onomkeerbaar voert deze roman naar een schrikbarend einde. Deze roman is stilistisch met grote inzet geschreven, knap gestructureerd, ook met betrekking tot de chr…Lees verder

Over Ivo Victoria

Ivo Victoria, pseudoniem van Hans Van Rompaey (Antwerpen, 1971), is een in Amsterdam woonachtige Vlaamse schrijver.

Levensloop

Van Rompaey heeft vijf romans op zijn naam staan.

Daarnaast is hij auteur van korter werk dat onder meer verscheen in De Standaard, De Morgen, NRC Handelsblad, Torpedo Magazine, Het Parool, Goedele Magazine en De Standaard der Letteren.

Zijn weblog werd in 2010 door HP/De Tijd verkozen tot een van de vijf beste literaire weblogs van Nederland.

Sinds oktober 2019 heeft hij een tweewekelijkse column op de opiniepagina's van De Morgen. Ook is hij vaste columnist bij het Nederlandse Radio 2 programma Spijkers met Koppen.

Romans

  • Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt), Uitgeverij Anthos, 2009.
  • Gelukkig zijn we machteloos, Uitgeverij Anthos, 2009.
  • Dieven van vuur…Lees verder op Wikipedia