Boek
Nederlands

De kleur van honing : een verhaal van overleven

Isabelle Girard (auteur), Riet Vanloo (vertaler)

De kleur van honing : een verhaal van overleven

Genre:
Waargebeurde geschiedenis van een vrouw die als kind door haar moeder in Rio de Janeiro werd achtergelaten en opgroeide als straatkind.
Titel
De kleur van honing : een verhaal van overleven
Auteur
Isabelle Girard
Vertaler
Riet Vanloo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Telle une abeille
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2009
155 p.
ISBN
9789044323078 (hardback)

Besprekingen

Dalila Gerlani is een Braziliaanse die rond haar veertigste in het noorden van Rio de Janeiro het Instituut Favos de Mel ('Honingraat') leidt, dat zich tot doel stelt kansloze kinderen uit de sloppenwijken op te vangen en te begeleiden naar een menswaardig bestaan. Men mag aannemen dat ze uit het goede hout gesneden is, want zelf werd ze op vijfjarige leeftijd door haar moeder achtergelaten op straat, met haar drie weken oude zusje op de arm. De baby geeft ze aan de eerste de beste vrouw die ze tegenkomt, waarna ze begint te dolen, wat een hachelijke strijd meebrengt om te overleven. Ze komt in een weeshuis terecht maar vlucht daaruit weg, opnieuw de straat op, tot ze na veel vijven en zessen als derderangshulpje in een echt huis belandt, waar ze een groot deel van haar kinderjaren doorbrengt.

Maar pienter als ze is wil ze vooruitkomen in het leven, ook al gaat dat erg moeizaam, enerzijds omdat op haar neergekeken wordt, en anderzijds omdat ze alles zelf moet ontdekken. Dit laa…Lees verder
Het levensverhaal van een straatkind, achtergelaten door haar moeder in Rio de Janeiro. Hoe zij zichzelf redt door onderdak te vinden in een loods, door te bedelen en tenslotte terecht komt bij een weduwe met een dochter. Deze buit haar enerzijds uit, maar geeft haar ook de mogelijkheid om naar school te gaan, dit vooral door toedoen van een zus van de vrouw. Deze vrouw beleeft ze als haar moeder. Het verblijf in dit huis duurt tot aan haar huwelijk, wat ietwat wonderlijk tot stand komt, waarna ze een opvang voor kinderen begint - in deze kinderen herkent ze haar eigen situatie. Dit resulteert in het opzetten van een instituut voor kansloze kinderen. Uiteindelijk vindt ze ook haar eigen moeder terug. Het boek geeft een aandoenlijk inzicht in het leven van straatkinderen en is met een lichte zelfspot en in eenvoudige taal geschreven. Kleine druk.