Boek
Nederlands

Het negende schrift van Maya

Isabel Allende (auteur), Rikkie Degenaar (vertaler)
Een jonge Amerikaanse komt na een zeer ingrijpende periode in haar leven in 2008 tot rust op een gei͏̈soleerd Chileens eiland waar zij een nieuwe wending aan haar bestaan kan geven.
Onderwerp
Chili, Identiteit
Titel
Het negende schrift van Maya
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Rikkie Degenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El cuaderno de Maya
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2011
365 p.
ISBN
9789028424401 (paperback)

Besprekingen

De nieuwe roman van de befaamde Chileense auteur is wat men een eigentijds verhaal zou kunnen noemen. Niet enkel omdat hij grotendeels gesitueerd wordt in het jaar 2009 en daarna, maar ook en vooral omdat hij zich toespitst op eigentijdse probleemsituaties zoals drugsverslaving, criminaliteit en de verwerking van het Chileense trauma. Na amper drie bladzijden is de context van het verhaal al in beeld gebracht. De 19-jarige Maya, van Amerikaanse nationaliteit, wordt door haar Chileense grootmoeder Nini — die haar van kindsbeen af opvoedde — vanuit San Francisco ‘in ballingschap’ gestuurd naar Chiloé, een godvergeten eilandje in het uiterste zuiden van Chili, waar ze één of twee jaar zal moeten verblijven bij een vriend van Nini, Manuel Arias, 'tot haar vijanden niet meer achter haar aan zitten'. Wie die vijanden precies zijn, vernemen we pas in de ultieme afloop van het verhaal. Grootmoeder Nini geeft het meisje een schrift mee 'om de enorme stommiteiten te beschrijven' die ze vanaf ha…Lees verder
Maya (19) wordt in 2008 door haar oma Nini naar het eiland Chiloé in Chili gestuurd om haar leven weer op orde te krijgen en moet daar een dagboek bijhouden. Maya komt in huis bij een vriend van Nini, de introverte, norse antropoloog Manuel, met wie ze een band krijgt. In het vredige Chiloé verwerkt ze de laatste drie jaar. Na de dood van haar geliefde opa in 2005 werd ze opstandig en depressief, ging spijbelen, raakte drank- en drugsverslaafd, stal. Na een gedwongen opname gevlucht uit een verslavingskliniek, komt ze terecht in Las Vegas, wordt drugskoerier en eindigt op straat. Dan belt ze Nini die haar naar Chiloé stuurt, waar ze geloof in het leven en een nieuwe opa vindt en weer verliefd wordt. De in de VS wonende Chileense (1942) is een van de bekendste Spaanstalige auteurs. Van haar vaak magisch-realistische romans is ‘Huis van de geesten’ beroemd. In deze boeiende en ontroerende roman over de rouwverwerking en het groeiproces van een jonge vrouw, worden de hoofdpersonen opvall…Lees verder

Over Isabel Allende

CC BY 2.0 - Foto van/door paal / Paal Leveraas

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia