Boek
Nederlands
De idylle van een hartstochtelijke liefdesrelatie wordt verstoord door trauma’s uit het verleden.
Titel
Augustus
Auteur
Irma Maria Achten 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2019
251 p.
ISBN
9789028292031 (paperback)

Besprekingen

De roman heeft een spetterende openingsscène, waarin de tiener David voor het eerst de mysterieuze Mercè in de ogen kijkt. Voor hem is het liefde op het eerste gezicht, bij haar is pas na aarzeling sprake van overgave. De details worden vanuit hun twee perspectieven beschreven. Ze komen allebei uit een welgestelde familie, hij Nederlands en zij Chileens. Hun toenadering tot elkaar gebeurt uiteindelijk in de setting van een aangename vakantie in Frankrijk. Ze overwinnen moeiteloos remmingen en externe belemmeringen. Daarna beleven ze een zorgeloze en zonnige liefdesgeschiedenis. Ze vormen een gelukkig koppel dat afwisselend in Rome en een Grieks droomhuis vertoeft. Deze heerlijke idylle is gesitueerd in 1986, maar de setting lijkt aanvankelijk tijdloos. De gemoedsrust is bij Mercè echter grondig verstoord door haar traumatische ervaringen tijdens de dictatuur van Pinochet. Aanvankelijk staat deze doem op de achtergrond als een dreigend en sinister geheim, maar als ze naar Chili vertrek…Lees verder

Over Irma Maria Achten

Irma Achten (geboren in Haarlem, 1956) is een Nederlands filmmaker en scenarioschrijver.

Achten studeerde Duits en rondde Drama School in Amsterdam af. Ze ontving bij aanvang van haar carrière een bijdrage van het Nederlands Stimuleringsfonds om filmscenario's te schrijven. Deze stimulering resulteerde in een aantal korte films. Ook regisseerde ze zelf drie kortfilms, die werden geproduceerd door Kasander Films.

Haar films zijn Und Morgen wird die Sonne wieder scheinen, Canzonetta, Belle, en Marie Antoinette is niet Dood (genomineerd voor de Tiger Award en winnaar van de Audience Award op het Film Festival Riga) en Babs, met Brigitte Kaandorp in de hoofdrol.

Achten schreef ook scenario's voor de operafilms Samson et Dalila, Donna Giovanna en Rigoletto.

Lees verder op Wikipedia