Balthazar : de eenzaamste ezel ooit

Inge Misschaert (auteur), Marieke Coenen (illustrator)
+1
Balthazar : de eenzaamste ezel ooit
×
Balthazar : de eenzaamste ezel ooit Balthazar : de eenzaamste ezel ooit

Balthazar : de eenzaamste ezel ooit

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Balthazar : de eenzaamste ezel ooit
Auteur
Inge Misschaert
Illustrator
Marieke Coenen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
[32] p. : ill.
ISBN
9789058385369 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een verhaal voor jonge kinderen met een open einde is vrij uitzonderlijk. Balthazar de eenzaamste ezel ooit heeft niet alleen een open einde, maar kent ook een 'open begin': in een stal met warm geel stro houdt een moederezel een kleine ezel in haar armen. De moeder vertelt dat ze ooit moet gaan, en vraagt aan Balthazar dat hij dan een flinke ezel zal zijn. Daar schrikt Balthazar van maar hij denkt dat 'ooit' vast nog erg ver weg is. De lezer vraagt zich af of moeder ziek is, of dat men haar wil wegdoen. Op de volgende bladzijde is het al zover. Balthazar wordt helemaal alleen wakker en vraagt zich af of het nu soms 'ooit' is. Hij besluit te wachten tot ooit voorbij is, want misschien komt zijn moeder dan wel terug. Na lang wachten komt er een slak voorbij, aan wie hij vraagt of het nog ooit is. "Ooit ga ik naar de overkant" zegt de slak. Dat lijkt Balthazar een goed idee, misschien komt hij zo wel bij zijn moeder. Hij besluit met de slak mee te gaan. Op deze manier begint de z…Lees verder
De moeder van de ezel Balthazar vertelt dat ze ooit moet gaan en dat hij dan flink moet zijn. Als ze plots verdwenen is, gaat Balthazar verdrietig op zoek naar wanneer ooit voorbij is. Hij ontmoet verschillende dieren, maar ooit lijkt nooit voorbij te gaan. Van een hond leert hij dat je kunt kiezen om vrolijk te gaan. Zo gaat Balthazar weer door, spelend met vriendjes (uil en muizen) die al die tijd al op verschillende prenten ongemerkt met hem mee waren gegaan en voor hem hebben gezorgd. Prentenboek waarin de heldere aquareltekeningen met dunne zwarte contourlijnen en een speelse vormgeving veel grappige details hebben. Ze vertellen, soms wat stripachtig, extra verhalen (zoals hoe ezel en slak samen een weg over steken). Er wordt verschillend perspectief gebruikt en de dieren hebben herkenbare emoties. De tekst staat duidelijk leesbaar in of tussen de prenten, die soms twee pagina’s groot zijn. Een warm boek over afscheid nemen, ontmoeten en vriendschap. Vanaf ca. 5 jaar.

Balthazar, de eenzaamste ezel ooit

Balthazar, ik moet je wat vertellen. Ooit moet ik gaan. Beloof me dat je dan een flinke ezel zult zijn, zegt moeder ezel op een dag. Als Balthazar op een ochtend helemaal alleen wakker wordt, beseft hij dat ooit gekomen is zonder dat hij het zag. Dus gaat hij op zoek naar 'ooit'. Hij ontmoet verschillende dieren en allemaal gebruiken ze het woord ooit. Balthazar wil weten wanneer ooit voorbij is. Dan ontmoet hij op een brug een kikker en die gebruikt het woord 'nooit'. Balthazar voelt dat hij nu dichtbij een oplossing is. De kikker laat nooit iemand door, zegt hij maar hij voegt eraan toe dat hij ooit wel moet gaan. Maar Bathazar mist ook nu weer het ooit- moment terwijl de lezer op de prent ziet wat er met de kikker gebeurt. Na een gesprek met een vrolijke herdershond vindt ezel eindelijk troost. Wat in wezen een droevig verhaal zou moeten zijn is door de woordspelingen en de dubbele bodems een verhaal vol fijne humor geworden. De eigenzinnige, grillige, grappige tekenstijl draagt da…Lees verder

Over Inge Misschaert

Inge Misschaert (Sint-Andries, 5 januari 1974) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Misschaert groeide op in Kortrijk. Als kind las ze veel en schreef toen haar eerste verhalen. Ze studeerde Germaanse talen in Kortrijk en Leuven. Toen ze in Leuven het vak over kinder- en jeugdliteratuur volgde, herontdekte ze haar passie voor jeugdboeken en begon ze opnieuw te schrijven. Ze geeft halftijds Nederlands in een middelbare school. De andere helft van de tijd schrijft ze.

Werk

Misschaert begint haar carrière als jeugdauteur met een aantal Vlaamse Filmpjes. In 2003 verscheen haar eerste verhaal, De opa-rovers. Later volgden De kleine clown en Maboel. Haar eerste jeugdboek, Bioboy, verscheen in 2007. Het vertelt het verhaal over Floris die strijdt tegen het kappen van een plaatselijk bos en verschijnt in een reeks die zich richt tot aarzelende lezers.

Het…Lees verder op Wikipedia