Boek
Nederlands

De verdwenen soapster

Ineke Kraijo (auteur), Ruth Wielockx (illustrator)
+1
De verdwenen soapster
×
De verdwenen soapster De verdwenen soapster
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Een actrice uit de favoriete soap van Max' moeder wordt vermist. Als Max in een boerderij buiten het dorp gehuil hoort, vermoedt hij dat de actrice daar zit opgesloten. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De verdwenen soapster
Auteur
Ineke Kraijo
Illustrator
Ruth Wielockx
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
158 p. : ill.
ISBN
9789058385772 (hardback)

Besprekingen

Bij Max thuis botert het niet. Mama chat hele avonden, papa werkt over, en zijn zus Chava en hijzelf lijden daaronder. Dan leest Max dat de soapster Prisca vermist is. Per toeval belandt hij na een uit de hand gelopen kwajongensstreek met zijn vriendinnetje Rosa en achternagezeten door Bonzo, een woeste hond van een enge man, bij een afgelegen, leegstaande boerderij. Daar hoort hij een soort gehuil, maar Rosa bezeert haar enkel en ze strompelen terug naar huis. Veel te laat, maar geen van Max' ouders had hem gemist!
Met zijn vriend Nathan gaat hij de volgende dag opnieuw naar de boerderij, om de gsm van Rosa te zoeken. Met succes, maar dan verschijnt daar die enge man met Bonzo weer. De man gaat de boerderij binnen en als hij merkt dat er pottenkijkers zijn, roept hij dat hij zijn hond op hen zal loslaten. Nathan en Max kiezen het hazenpad en brengen de gsm naar Rosa. Max wordt nu formeel haar vriendje. Thuis staat hem nog een verrassing te wachten: Chava vertelt dat hun ouders gaa…Lees verder
Max’ ouders leven volledig langs elkaar heen: zijn vader is alleen maar met zijn werk bezig en zijn moeder zit de hele dag te chatten of kijkt naar haar favoriete soap. Op een dag blijkt een actrice van die soap vermist. Als Max en zijn vriendinnetje Rosa op een avond gesnapt worden bij kattenkwaad, krijgen ze een agressieve hond achter zich aan en komen bij een verlaten boerderij buiten het dorp uit. Daar hoort Max zacht gehuil. Zou de vermiste soapster hier opgesloten zitten? De Vlaamse auteur werkte enkele jaren als advocaat, totdat ze door een chronische ziekte haar baan moest opgeven. Ze schreef columns en een vervolgverhaal voor het tijdschrift 'Vriendin' en debuteert met deze uitgave, een vlot verteld, spannend detectiveverhaal dat met zijn grote letters, eind-goed-al-goed en makkelijke taal geschikt is voor moeizame lezers uit de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs. De zwart-witillustraties in collagetechniek spreken niet erg aan. Vanaf ca. 10 jaar.

De verdwenen soapster

Ineke Kjaijo studeerde Nederlands Recht en werkte een aantal jaren als advocate tot ze door een chronische ziekte haar job moest opgeven. Ze heeft haar uitlaatklep gevonden in verhalen en gedichten schrijven. 'De verdwenen soapster' is haar eerste boek en het leest als een trein!
Max' ouders maken vaak ruzie, mama zit heel de dag te chatten en papa doet niets anders dan overuren maken met zijn secretaresse Lucy. De enige die zich nog om hem bekommert, is zijn zus. Als hij op een keer het huis uitsluipt om zijn ruziënde ouders te ontvluchten gaat hij samen met zijn vriend Nathan en de tweeling Rosa en Sterre kattenkwaad uithalen. Dit is allemaal heel onschuldig tot Max en Rosa opgemerkt worden door de man met de baard en zijn wilde hond Bonzo. Bonzo zit de kinderen op leven en dood achterna. Op het nippertje weten ze te ontsnappen en stuiten ze op een verlaten boerderij net buiten het dorp. Max heeft het gevoel dat er iets niet pluis is en besluit op onderzoek uit te gaan ...
Lees verder

Over Ineke Kraijo

CC BY 3.0 - Foto van/door Ineke Kraijo

Ineke Kraijo (Hardinxveld-Giessendam, 17 november 1974) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en historische (jeugd)romans. Ze is getrouwd en moeder van twee kinderen.

Biografie

Kraijo was als advocaat werkzaam, voornamelijk binnen de sociale advocatuur. Ze werd voor haar dertigste door een chronische ziekte, dysautonomie, gedwongen te stoppen met dit werk. Ze volgde diverse cursussen, eerst psychologie en vervolgens kinderverhalen schrijven, en besloot schrijfster te worden.

In 2009 verscheen haar eerste boek: De verdwenen soapster. Anno 2021 heeft ze meer dan dertig boeken gepubliceerd. De schrijfster werkt in verschillende genres en voor een brede doelgroep, van peuters tot volwassenen. Meerdere boeken van Kraijo sleepten een prijs of nominatie in de wacht.

De schrijfster publiceert bij verschillende uitgevers, ze schrijft voor tijdschriften en werkt mee aan taalmethodes. Daarnaast is ze schoolschrijve…Lees verder op Wikipedia