Boek
Nederlands

Merg en bloed

Ina Vandewijer (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een jonge Inuitvrouw moet hard vechten voor haar bestaan.
Onderwerp
Inuit, Overleven
Titel
Merg en bloed
Auteur
Ina Vandewijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Afijn, 2002
92 p.
ISBN
90-5933-013-7

Besprekingen

Bij hongersnood doden de Inuits meisjesbaby's, maar een moeder besluit haar dochter Anana te laten leven en te verzorgen. Dit tot verbazing van haar stam, maar niemand durft haar tegen te spreken. Met haar man en dochter trekt ze weg om te gaan jagen. Anana spreekt bijna nooit, maar helpt haar vader bij de zeehondenjacht. Als ze zich bij een ander volk voegen, wordt Anana zwanger, maar ze krijgt een miskraam. Dan trekt ze alleen het ijs en de sneeuwvlakte op en ontmoet een Franse jager die haar bij zich neemt; van hem krijgt ze een kind. Als Anana sterft, zorgt de jager voor het kind. Een mooi, maar ook somber verhaal in hele korte hoofdstukken en korte zinnen. De personen in het boek worden vaak "de vrouw" of "het kind" genoemd wat een vervreemdend effect heeft. Ieder hoofdstuk begint met een teken uit het Inuitschrift. Duidelijke lay-out, grote letter, hard kaft. De omslag in gele kleuren met een slee met honden doet een minder somber verhaal vermoeden. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Ina Vandewijer

Ina Vandewijer (Tienen, 26 mei 1959) is een Vlaamse auteur. Ze kent vooral succes als jeugdauteur.

Biografie

Vandewijer studeerde Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze ging na haar studies twee jaar werken in Johannesburg op het Consulaat-Generaal van België. Daarna keerde ze terug naar België, waar ze als redactrice werkte voor Goede Pers Averbode en ze schreef er reportages voor het tienertijdschrift Top.

Daarna ging ze werken voor de Vlaamse openbare omroep BRTN. Daar schreef ze scenario's voor televisieprogramma's zoals Mikpunt, Van-a-1, van-a-2, Klakkebus en De Nieuwe Droomfabriek.

Vandewijer was ook actief als schrijfster van gedichten en korte verhalen. Ze schreef onder meer voor de kortverhalenreeks Vlaamse Filmpjes. In 2000 verscheen ten slotte haar eerste jeugdroman "Witte Pijn" bij Davidsfonds. Het boek werd in verschillende talen uitgegeven en het werd b…Lees verder op Wikipedia