Boek
Nederlands

Repelsteel : toneel

Imme Dros (auteur)

Repelsteel : toneel

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Titel
Repelsteel : toneel
Auteur
Imme Dros
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
43 p.
ISBN
90-451-0111-4

Besprekingen

Ook als toneelschrijfster laat Imme Dros van zich horen. Repelsteel is haar derde toneelbewerking, die eerder opgenomen is in de uitgave 'Repelsteel en andere stukken*'. Het is geschreven naar aanleiding van het sprookje 'Repelsteeltje' waarin een meisje goud moet spinnen van stro en dat natuurlijk niet kan. De schrijfster oogstte veel lof met de gedragen, ritmische teksten die bij uitvoering door toneelgroep Teneeter grotendeels gezongen werden. De thema's in het toneelstuk in vijf bedrijven handelen over macht, en dan zowel de materiële als de geestelijke macht, belofte en schuld en de allesoverwinnelijke liefde; daarnaast spelen list en bedrog hun rol. Mooi om te lezen en mooi om uit te voeren; wie de muziek bij de tekst maakte, wordt niet bekend gemaakt. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Imme Dros

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Imme Dros

Emmy Theodora (Imme) Dros (Oudeschild, 26 september 1936) is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur.

Leven

Dros wordt als eerste van zes kinderen geboren op Texel en groeide op dat eiland op. Ze bezocht het gymnasium in Den Helder en studeerde Nederlands in Amsterdam. Daarbij ontmoette ze haar echtgenoot Harrie Geelen met wie ze drie kinderen kreeg, onder wie Pieter Geelen (1964), de mede-oprichter van het navigatiebedrijf TomTom.

In 1971 debuteerde Dros als schrijver met Het paard Rudolf. Harrie Geelen, met wie ze in Hilversum woont, illustreerde veel van haar boeken.

Werk

In de jaren zeventig schreef Dros boeken over dieren en boeken naar aanleiding van televisieseries waaraan haar man ook meewerkte. Vanaf de jaren 80 nemen onzekere pubers een grote plaats in in haar werk. Eind jaren 80 volgen boeken voor beginnende lezers, onder andere de serie over Roosje. Veel opzi…Lees verder op Wikipedia