Boek
Nederlands

Giro giro tondo, een obsessie

Giro giro tondo, een obsessie

Het thema, de liefde, is oeroud, maar de auteur blaast het in deze bundel met verve, virtuositeit en ongekende energie nieuw leven in. De titel verwijst naar de beginregel van een Italiaans kinderliedje en is een in vormtechnisch opzicht niet eerder vertoonde gedichtencyclus in de Nederlandstalige literatuur. Het is een volledig aan alle strenge regels gehoorzamende sonnettenkrans, een uitermate c
Onderwerp
Liefde
Titel
Giro giro tondo, een obsessie
Auteur
Ilja Leonard Pfeijffer
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
[Amsterdam]: CPNB, 2015
[29] p.
Aantekening
Uitgave ter gelegenheid van de Poëzieweek 2015
ISBN
9789059652590 (paperback)

Besprekingen

'Begeren, beminnen, verliezen, missen...'

Ilja Leonard Pfeijffer koos voor het geschenk van de Poë?zieweek de strenge vorm van de sonnettenkrans - niet eerder in het Nederlands gedaan. Al puzzelend schetste hij het probleem van de liefde. Ingewikkeld? Hij wil het best even uitleggen.

Goed jaar achter de rug, dacht Ilja Leonard Pfeijffer (47) bij zichzelf toen hij op 31 december 2014, op reis in Barcelona, eens terugkeek. Het leek wel oogsten; na vijftien jaar poëzie, romans, columns, songteksten en toneel te hebben geschreven won hij op 13 mei 2014 de Libris Prijs voor zijn roman La Superba, waarin zijn woonplaats Genua met zwier wordt opgeroepen.
"Genomineerd worden voor een grote prijs, dat kende ik al. Maar het maakt veel verschil als je hem dan ook een keer wint", zegt de content ogende schrijver, die de pers een dagje te woord staat aan een tafel van zijn voormalige stamlokaal Burgerzaken in het centrum van Leiden, de stad waar hij tot graecus promoveerde en waar hij woonde tot hij in het voorjaar van 2008 besloot naar Rome te fietsen, om in Genua te blijven plakken.
"Van collega's had ik al begrepen dat zo'n prijs veel betekent, maar het was nog meer dan ik had kunnen bedenken. Geen van mijn boeken was ooit in de buurt gekomen van de CPNB-top 60 met…Lees verder

Een dichter bijt in zijn staart

Met de bundel Giro giro tondo doet de schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer ons tijdens de Poëzieweek een ambachtelijke sonnettenkrans cadeau. In dat korset perst hij zowel de ronde hammen van zijn droomvrouw als zijn eigen talent. Sarah Vankersschaever

De soep stond op, de moeder was warm en de keuken stroomde vol troost en begrip: 'Ach, ander en beter.' We schrijven het jaar 2009 in mijn ouderlijk huis en er was zonet een lief gesneuveld. 'Ander en beter' is sinds die avond het best bekkende schouderklopje dat ik voor anderen uit de mouw haal als de liefde zich weer maar eens te pletter heeft gereden tegen een muur van niet ingeloste verwachtingen.

Het zou evengoed de minder welklinkende titel kunnen zijn vanGiro giro tondo. Een obsessie, de cyclus van vijftien gedichten die Ilja Leonard Pfeijffer componeerde voor de Poëzieweek. Want de dichter is helemaal in de ban van ander en beter, van de vrouw die hij in alles en iedereen zoekt maar net niet vindt. De ontgoochelingen stapelen zich onvermijdelijk op, tot zelfs hij beseft dat er een patroon in zit: begeren, beminnen, verliezen, missen en opnieuw begeren. Opnieuw en opnieuw.

Een nuchtere ziel zou het afdoen als een intrieste, vicieuze cirkel maar dat is buiten de d…Lees verder

De Poëzieweek 2015 duurt van Gedichtendag (29 januari 2015) tot en met het Gedichtenbal (4 februari). Het thema van de Poëzieweek 2015 is Liefde, onder het motto 'Met zingen is de liefde begonnen'. Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Poëziegeschenk 'Giro giro tondo, een obsessie'. Voor de roman 'La Superba' won hij de Libris Literatuurprijs 2014, maar hij is ook bekend als dichter. De titel verwijst naar de beginregel van een Italiaans kinderliedje. De bundel is een in vormtechnisch opzicht niet eerder vertoonde gedichtencyclus in de Nederlandstalige literatuur. Het is een volledig aan alle strenge regels gehoorzamende sonnettenkrans, een uitermate complex en moeilijk sluitend te krijgen geheel van vijftien sonnetten. Het thema, de liefde, is oeroud. Maar Ilja Leonard Pfeijffer blaast het met verve, virtuositeit en ongekende energie nieuw leven in. Een pijnlijke liefdesrondedans van begeren naar beminnen naar verliezen naar missen, kortom: Giro giro tondo.

Over Ilja Leonard Pfeijffer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk (ZH), 17 januari 1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in Genua.

Levensloop

Pfeijffer, zoon van een leraar Nederlands en een remedial teacher, doorliep het gymnasium aan het Sint Maartenscollege in Voorburg. Daarna volgde hij een studie klassieke talen (Grieks en Latijn) aan de Rijksuniversiteit in Leiden en promoveerde in 1996. Hij was van 1992 tot 2004 werkzaam als classicus, c.q. graecus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus.

In 1998 won hij de C. Buddingh'-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurgeschiedenis sa…Lees verder op Wikipedia