Boek
Nederlands

De sleutel is gebroken

Ida Vos (auteur)
+1
De sleutel is gebroken
×
De sleutel is gebroken De sleutel is gebroken

De sleutel is gebroken

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Eva en Lisa moeten in de Tweede Wereldoorlog onderduiken voor de Duitsers omdat ze joods zijn. Nergens lijken ze veilig. Bovendien raken ze ook hun ouders kwijt. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
De sleutel is gebroken
Auteur
Ida Vos
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
157 p.
ISBN
9789025853419

Besprekingen

Haar hele leven heeft ze Eva Zilverstijn geheten. Tot vandaag. Vandaag is het voorbij. Over een paar uur moet de hele familie Zilverstijn zich gaan verstoppen voor de Duitsers, die alle Joden van Nederland willen vermoorden. Ineens mag ze geen Eva Zilverstijn meer zijn, maar een ander kind met een vreemde Franse naam". Dat 'andere' kind heet Marie-Louise Dutour, en Eva's zusje Lisa heet nu Marie-Jeanne. Eva moet vaak oefenen voordat ze de namen in één keer kan uitspreken. Ze heeft ook een andere geschiedenis gekregen: tegen vreemden moet ze zeggen dat ze gevlucht zijn na het bombardement op Rotterdam. De sleutel is gebroken vertelt in 34 korte hoofdstukken over de onderduikperiode van Eva, haar zusje en haar ouders. Over het leven daarvoor kon je al lezen in Witte zwanen, zwarte zwanen (Leopold, 1992), waarin Ida Vos duidelijk maakte hoe Joden een normaal leven onmogelijk werd gemaakt door steeds verdergaande wetten en regels van de Duitse bezetter.
Met behulp van ee…Lees verder
Eva Zilverstijn moet met haar ouders en zusje Lisa onderduiken voor de Duitsers. Haar hele leven is plotseling veranderd, zekerheden en vrijheid bestaan niet meer. Telkens opnieuw moet er van schuilplaats worden gewisseld, want overal dreigt het gevaar te worden opgepakt en weggevoerd. Omdat er niet voldoende schuilplaatsen zijn, vluchten de ouders naar elders. Na de oorlog beklemt Eva de angst dat ze niet terug zullen keren. Deze in korte stukjes weergegeven geschiedenis is in begrijpelijke taal uiterst spannend en beeldend vanuit het standpunt van Eva en haar zusje beschreven. Het boek heeft een fraaie omslag; illustraties ontbreken. Vervolg op 'Witte zwanen, zwarte zwanen'*. Zeer geschikt voor gebruik in de hoogste klassen van het basisonderwijs alsmede de beginklassen van het voortgezet onderwijs (spreekbeurt; voorlezen; literatuurlijst; geschiedenis). Vanaf ca. 11 jaar.

De sleutel is gebroken

Joodse ouders duiken met hun twee dochtertjes onder, want alle Joden worden opgepakt en naar kampen weggevoerd. Er zijn onderduikouders waar de meisjes het goed mee kunnen vinden maar er zijn ook enge bij. Voor de mensen in het verzet is het zeer gevaarlijk om Joden te helpen. De onderduikers moeten zeer stil zijn, mogen niet naar buiten en leven in angst om ontdekt te worden. Zo verhuizen Lisa en Eva heel dikwijls. Ze hebben ook een niet-Joodse naam moeten aannemen. Nu heten ze Marie-Jeanne en Marie-Louise Dutour. Wanneer ze voor hun eigen veiligheid van hun ouders gescheiden worden, breekt voor hen een zware tijd aan. Na een tijdje geloven ze zelfs dat hun ouders dood zijn. Hoe langer de oorlog duurt, hoe minder ze zich hun ouders kunnen herinneren. Emotioneel zitten ze er onderdoor. Tot ze bij meneer Ami mogen wonen. Hij is een veelzijdig kunstenaar, een poppenkastspeler. Hier mogen ze door het huis lopen en moeten ze niet meer echt stil te zijn. Ze mogen verven, kleien en zich cre…Lees verder

Over Ida Vos

Ida Vos (geboortenaam Gudema) (Groningen, 13 december 1931 - Amstelveen, 3 april 2006) was een Joods-Nederlandse schrijfster. Zij schreef zowel voor kinderen als voor volwassenen.

In haar boeken gaat het dikwijls om haar ervaringen die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog opdeed. Het meest werd zij bekend met het boek Wie niet weg is wordt gezien dat in 1982 werd bekroond. Haar sobere stijl werd geroemd. Haar werk kreeg ook in het buitenland erkenning.

Vanaf 1936 woonde ze in Rotterdam. Daar maakte ze in de meidagen van 1940 het Duitse bombardement mee. Vervolgens verhuisden ze naar Rijswijk. Vanaf 1943 zat het gezin Gudema ondergedoken, zij het dat zij en haar zus Esther van hun ouders waren gescheiden.

Na de oorlog was ze een tijdlang kleuterleidster. In 1956 trad ze in het huwelijk waaruit drie kinderen voortkwamen. Halverwege de jaren zeventig was ze een tijdje opgenomen vanwege opgedane trauma's tijdens de oorlog. Dit zette haar ertoe aan om da…Lees verder op Wikipedia