Boek
Nederlands

Baby c : geboren met een stofwisselingsziekte

Hugo Luijten (auteur)
+1
Baby c : geboren met een stofwisselingsziekte
×
Baby c : geboren met een stofwisselingsziekte Baby c : geboren met een stofwisselingsziekte

Baby c : geboren met een stofwisselingsziekte

Genre:
Over de relatie die de Vlaamse schrijver en columnist Luijten met zijn zoon opbouwt in de eerste jaren van diens leven. Hun belevenissen zijn niet doorsnee vanwege het feit dat de zoon, baby C, werd geboren met een stofwisselingsziekte.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
Baby c : geboren met een stofwisselingsziekte
Auteur
Hugo Luijten 1969-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Maartensdijk: Schrijversportaal, 2015
152 p.
Verschijningsdatum
27-02-2015
ISBN
9789461550231 (paperback)

Besprekingen

Een egodocument over de relatie tussen een vader en zijn zoontje, dat een stofwisselingsziekte heeft. Die stofwisselingsziekte speelt geen alles bepalende rol in het boek, behalve dan in het begin als de pasgeboren zoon, baby C, nog in het ziekenhuis ligt. Bijna terloops komen later zijn speciale voeding en begeleiding aan de orde. Achterin staat een beschrijving van het ziektebeeld: SCHADD (Short chain 3-hydroxy-acyl-coenzym A dehydrogenase). De min of meer gewone, dagelijkse belevenissen met een baby vormen dus de hoofdmoot en de lezer wordt er getuige van gemaakt hoe een trotse vader een band opbouwt met zijn unieke zoon. De moeder van baby C speelt slechts een zijdelingse rol. De auteur gebruikt de nodige Vlaamse woorden en uitdrukkingen, die aan het eind van ieder hoofdstuk worden verklaard. Zijn uitgesproken meningen en zijn heel eigen gevoel voor humor irriteren soms. Maar over het algemeen is het boekje geestig en roept het een vertederend beeld op. Wat er al niet aan capriole…Lees verder

Over Hugo Luijten

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door H. Wattman

Hugo Theodoor Agnes Matheus Luijten (Nieuwstadt, 11 november 1969) is een Belgisch-Nederlandse schrijver, columnist en historicus.

Loopbaan

Luijten begon zijn carrière in het onderwijs. Sinds 2016 is hij fulltime schrijver.

Hij publiceert geregeld over geschiedenis, onderwijs, heemkunde en dialecten in vakbladen en tijdschriften. Ook schreef hij columns en opinieartikelen voor De Morgen, Dagblad de Limburger, Het Parool en Apache.be. Voor de provinciale zender L1 maakt hij tweewekelijkse radiobijdragen.

In 2015 debuteerde hij bij Het Schrijversportaal met de verhalenbundel Baby C. over zijn zoontje dat met een stofwisselingsziekte geboren werd. In veertig verhalen schetst hij een enerzijds humoristisch en anderzijds teder beeld van een vader die tussen de wanhoop door, smelt in liefde voor zijn zoon. Een aantal van die columns verscheen op de website van de VKS, de Vereniging voor Kinderen met Stofwisselingsziekten.

Lees verder op Wikipedia