Boek
Nederlands

Verhalen

Hugo Claus (auteur)
Bundeling van verhalen en novellen van de Vlaamse schrijver (1929- ).
Bevat
Bevat: Het huis in de struiken De zwarte keizer Suiker Een ontmoeting Wandelen De mooiste kleren Wij zullen u schrijven Het mes De afbraak De luitenant In de rue Monsieur le Prince Na de film Lieve Liz Het huis van zijn vriend De 'patisserie' Gebed om geweld Aan het strand Lamento Op reis De weg naar huis De reis met Appel 'Ludduvuddu' Drie steden een bijzondere cirkel I don't care Martha, martha Een gat in de dag In de schaduw van de kapotte boten Ongenade De overtocht De mensen hiernaast De verzoeking Château Migraine De beginregels Albert en de meisjes De staat van liefde De zwaardvis
Titel
Verhalen
Auteur
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1999
552 p.
ISBN
90-234-3829-9

Besprekingen

Voor Clausliefhebbers is dit een boek om van te smullen. Zevenendertig korte en langere verhalen uit de afgelopen 50 jaar, mooi uitgegeven bij elkaar. Veruit de meeste zijn afkomstig uit eerdere verhalenbundels als 'De zwarte keizer' (1958, waaronder de oervorm van het bekende toneelstuk 'Suiker'), 'Gebed om geweld' (1978) en 'De mensen hiernaast' (1985). Een klein aantal verhalen verscheen eerder alleen in tijdschriften als De Gids, Panorama, Playboy en Nieuw Wereld Tijdschrift. Verder zijn ook opgenomen het Nederlandse boekenweekgeschenk 'De Zwaardvis' en het Vlaamse boekenweekgeschenk 'Château Migraine'. Claus vermeldt achterin: "Naar aloud gebruik heb ik de verhalen hier en daar wat bijgeschaafd." Dit bijschaven lijkt vooral betrekking te hebben op de taal, die soms wat gemoderniseerd of aangescherpt is. Aan inhoud en strekking is niet getornd. 550 bladzijden subtiel leesgenot in een prettige letter. Voordelige inhoudelijk ongewijzigde herdruk als paperback.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia