Boek
Nederlands

De koele minnaar : roman

Hugo Claus (auteur)
+1
De koele minnaar : roman
×
De koele minnaar : roman De koele minnaar : roman

De koele minnaar : roman

Genre:
De verhouding tussen een jonge Vlaming en een Italiaanse vrouw getekend tegen het decor van een mondaine filmwereld, illustreert de onzekerheid en de eenzaamheid van de moderne mens.
Titel
De koele minnaar : roman
Auteur
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Editie
29
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
295 p.
ISBN
9789023428794 (hardback)

Besprekingen

Deze lichtvoetige en schijnbaar erg toegankelijke roman speelt zich af in het artiestenmilieu, meer bepaald dit van de film. Hoofdfiguur is de Vlaamse dokterszoon Edward Herst. Hij laat zijn vriendin in de steek voor het Italiaanse filmsterretje Jia, die hem haar financiële steun en charmes schenkt omdat ze zelf verlaten werd door haar vriendin. Met Jia maakt Edward met een revuegezelschap een tournee door Italië. Als Jia nadien in Rome haar vriendin weer tegen het lijf loopt, weet Edward dat zijn rol uitgespeeld is. Claus bespeelt in De koele minnaar, die duidelijk (ook) een satire wil zijn, de verhouding tussen schijn (van de film) en werkelijkheid. In het verhaal van een mislukte liefde verwoordt hij ook een levensgevoel dat hem in de jaren vijftig sterk bezighield, nl. hoe mensen elkaar toevallig ontmoeten en er niet in slagen een zinvolle relatie op te bouwen. Dit herinnert sterk aan het relaas van de liefde tussen Kilo en Malou, de protagonisten uit het toneelstuk …Lees verder
Claus, die in 1951 debuteerde, schreef in 1956 'De koele minaar'. Het is niet een van zijn beste boeken: in de Moderne Encyclopedie der Wereldliteratuur wordt zelfs gesproken van een kitschroman; maar het is wel nog steeds een zeer leesbaar boek. Het is een boek over passie en wanhoop, over moeten kiezen maar niet kunnen kiezen. De hoofdpersoon is Edward Herst, die zijn oudere minnares, een soort moederfiguur, verlaat en in Italië een verhouding aangaat met een filmsterretje, Jia Venturi. Zij kan echter niet loskomen van haar lesbische verhouding; en ook Edward is onmachtig tot echte hartstocht. Hij is voor haar de koele minnaar. Het hele boek is doordrenkt met flitsen uit het Italiaanse filmmilieu van de jaren vijftig. Gebonden editie in pocketformaat; normale druk.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia