Boek
Nederlands

Mijn dierensprookjeskijkboek

Hilde Vandermeeren (auteur), Kristien Aertssen (illustrator)
+1
Mijn dierensprookjeskijkboek
×
Mijn dierensprookjeskijkboek Mijn dierensprookjeskijkboek
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Zeven bekende sprookjes worden, na een korte samenvatting, afgebeeld in acht kleurenillustraties. Kinderen kunnen het sprookje zelf navertellen. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Mijn dierensprookjeskijkboek
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Kristien Aertssen
Taal
Nederlands
Parallele titel
Mijn mooiste dierensprookjeskijkboek
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2009
[50] p. : ill.
ISBN
9789059083127 (hardback)

Besprekingen

De groei- en kijkboeken schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Deze conceptboeken spelen in op de voldoening van respectievelijk beginnende lezers en oudere kleuters wanneer ze voor het eerst zelf een dik boek kunnen lezen. Korte en bekende verhalen, zoals sprookjes, vormen daarbij een dankbaar onderwerp, zodat de kinderen genoeg hebben aan enkele beelden en losse woorden om het verhaal zelf te reconstrueren. Hilde Vandermeeren heeft al verschillende kijk- en groeiboeken op haar naam staan, maar haar teksten in dit boek vervullen vooral een ondersteunende rol voor wie de geïllustreerde dierensprookjes niet meer fris in het hoofd heeft. Zeven sprookjes worden zo verteld: 'De wolf en de zeven geitjes', 'Het lelijke jonge eendje', 'De gouden gans', 'Tafeltje dek je', 'De gelaarsde kat', 'De drie kleine biggetjes' en 'De Bremer stadsmuzikanten'. Andere sprookjes waarin dieren een belangrijke rol spelen, met name 'Roodkapje' en 'De Kikkerkoning', kwamen al aan bod in de …Lees verder
In 2008 verscheen van dezelfde makers 'Mijn sprookjeskijkboek'*, met daarin zeven bekende sprookjes, die gecomprimeerd naverteld worden. Voor dezelfde opzet is gekozen in deze bundel, waarin zeven dierensprookjes zijn opgenomen, waaronder 'De wolf en de zeven geitjes', 'De drie kleine biggetjes' en 'De Bremer stadsmuzikanten'. De sprookjes worden kort naverteld waarbij de tekst steeds een pagina beslaat. De afgeroomde teksten hebben helaas de voor sprookjes zo kenmerkende, wat mysterieuze sfeer verloren. Ieder verhaal wordt daarnaast uitgebeeld in krachtige, omkaderde tekeningen. Per sprookje zijn acht kleine plaatjes en twee paginagrote prenten opgenomen, die met elkaar een soort stripverhaal vormen. Aan de hand van de humoristische illustraties kan het verhaal nog eens worden naverteld, samen met de kleine toehoorder. Een fraai uitgevoerde publicatie, die zijn waarde vooral ontleent aan de illustraties. Vanwege het soms beangstigende karakter geschikt voor ca. 5 jaar en ouder.

Mijn mooiste dierensprookjeskijkboek

Zeven klassieke sprookjes, met dieren in de hoofdrol, telkens volgens hetzelfde stramien gepresenteerd: één bladzijde tekst, gevolgd door vijf bladzijden illustraties. De tekst is een heel beknopte weergave van het sprookje, om voor te lezen, maar nog meer als achtergrond om te vertellen. Om het geheugen van de verteller op te frissen, zeg maar. De focus ligt op de illustraties. In een stripgerelateerde vorm herneemt Kristien Aertssen de sleutelmomenten van het verhaal, in de haar typerende kinderlijke stijl. Dit laat de ouder toe het verhaal te vertellen aan de hand van deze fraaie kijkplaten. Of kleuters kunnen het verhaal op eigen houtje herkauwen. De tekeningen zijn zeer aantrekkelijk, in kleuren die van het blad afknallen, en in een bijzonder verzorgde uitgave gegoten.


Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond ha…Lees verder op Wikipedia

Suggesties