Boek
Nederlands

Als alles duister wordt

Claire Maenhout, haastig om haar trein te halen, botst tegen een man op. Als ze kort daarna verneemt dat op die plaats een lijk werd gevonden, denkt ze dat ze de politie weinig kan vertellen omdat ze geen gezichten kan onthouden. De moordenaar heeft haar die avond echter ook gezien en hij vergeet geen gezichten.
Titel
Als alles duister wordt
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Q, 2013
248 p.
ISBN
9789021446813 (paperback)

Besprekingen

Een voetgangersbrug in de buurt van het station. Een man wacht op zijn slachtoffer, een onderzoeksjournalist op rust, die op het punt staat zijn leven te verwoesten. Het is donker, het regent en de brug is verlaten; als zijn slachtoffer, naar zijn dagelijkse gewoonte, over de brug passeert, zal er geen mens in de buurt zijn die kan zien hoe hij over de reling in de diepte wordt gegooid. Maar de moordenaar heeft geen geluk. Als hij de plaats van de misdaad verlaat, botst Claire Maenhout tegen hem aan en ze heeft duidelijk zijn gezicht kunnen zien. Hij moet haar zien terug te vinden. De moordenaar had zich echter geen zorgen hoeven te maken, want Claire lijdt als gevolg van een ongeluk aan gezichtsblindheid. Ze kan geen gezichten herkennen, zelfs die van haar ouders niet. Wanneer het lijk gevonden wordt en Claire haar ontmoeting met de man bij de politie gaat melden, beschouwt men haar verhaal als waardeloos: ze kan immers zijn gezicht niet beschrijven.
Gezichtsblindheid is een ni…Lees verder
Claire Maenhout lijdt na een ernstig auto-ongeluk aan gezichtsblindheid. Daardoor kan ze mensen niet meer aan hun gezicht herkennen, maar wel aan hun stem, kleding, postuur of gebaren. Als zij op een donkere avond bij het station tegen een man aanbotst en later hoort dat op die plek en rond die tijd de onderzoeksjournalist Berckmans is vermoord, blijkt dat zij een belangrijke getuige is. Maar door haar handicap kan ze het gezicht van de man niet beschrijven. Claire’s vader kan zich niet neerleggen bij het feit dat zijn dochter het slachtoffer is geworden van een roekeloze automobilist en haar vriend Gregory heeft de relatie verbroken. De moordenaar doet alle moeite om Claire op te sporen. Verschillende verhaallijnen die door de auteur kunstig tot een geheel zijn verweven met als resultaat een spannend en goed geschreven boek. Levensechte personages en een mooi plot. Hilde Vandermeeren schreef al talrijke kinderboeken; dit is haar eerste thriller. Een prima debuut. Kleine druk.

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) studeerde psychologie en is de meest bekroonde Vlaamse thrillerschrijfster.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en gaf jarenlang les in het secundair onderwijs. Sinds 2001 publiceerde ze bijna vijftig kinder- en jeugdboeken. Vele daarvan werden vertaald. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven en de Hercule Poirotprijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013 en stond op de longlist van de Diamanten Kogel 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond haalde de shortlist Gouden Strop 2016, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek…Lees verder op Wikipedia