Boek
Nederlands

De TV mama

Hilde Smeesters (auteur), Leen Van Durme (illustrator)
Kobes moeder werkt en is 's avonds bijna nooit thuis. Op een dag krijgt ze zelfs dreigbrieven. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
De TV mama / Hilde Smeesters ; tek. Leen Van Durme
Auteur
Hilde Smeesters
Illustrator
Leen Van Durme
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2002
48 p. : ill.
ISBN
90-76-90027-2

Besprekingen

Wanneer Kobe jarig is, mag hij als verrassing helpen met zijn mama die op de televisie een kookprogramma presenteert. Kobe vindt het maar niks, want hij heeft zijn mama 's avonds liever thuis. Dat vindt blijkbaar ook Kobes vader, want in het geheim stuurt hij dreigbrieven naar de televisiebekendheid. Willens nillens moet zij uiteindelijk toegeven...

Dit verhaal heeft autobiografische trekjes, want de auteur werkte zelf lange tijd voor tv. Het thema is herkenbaar voor kinderen met een carrière-mama. Het biedt uitzicht op een oplossing, want op het einde sluiten de kinderen en de vader met hun moeder een compromis. Tegelijk wordt aangetoond hoe belangrijk het is dat ouders met hun kinderen over dit soort dingen communiceren. Dit vlot vertelde eigentijdse verhaal wordt visueel ondersteund door uitnodigende en verhelderende illustraties. Een pittig en ongecompliceerd eigentijds boek.
[Sofie De Jonckheere]
Kobes moeder werkt als presentatrice bij de televisie en is daardoor bijna nooit thuis. Op een dag krijgt ze dreigbrieven: ze moet van het scherm, anders wordt dat verhaald op haar gezin. Kobe (9) ontdekt dat het zijn vader is, die de brieven schreef. Moeder pakt de boodschap sportief op: ze regelt een nieuw uitzendschema en kan 's avonds bij haar gezin zijn. Een grappig verhaaltje voor jonge lezers die zich ongetwijfeld in de hoofdpersoon kunnen herkennen. Tegelijk is het voorspelbaar en wensvervullend en valt er wel wat af te dingen op het voorgespiegelde wereldbeeld. De tekst is niet eenvoudig: naast voor Nederlandse kinderen ongangbare formuleringen staat er een aantal moeilijke woorden in (interviewen, regieassistente, geschminkt). De mooi gekleurde illustraties, die soms zelfs een hele pagina beslaan, verhogen de aantrekkelijkheid. Ook geschikt als cadeau voor moeders die voortdurend 'druk druk druk' zijn! Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Suggesties