Boek
Nederlands

Jos heeft lentekriebels

Hilde Loeters (auteur), Anne-Mie De Leener (illustrator)
+1
Jos heeft lentekriebels
×
Jos heeft lentekriebels Jos heeft lentekriebels
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Schildpad Jos ziet al zijn vrienden druk bezig zijn met kleintjes en gaat op zoek naar een vrouwtje. Prentvertelling met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Lente, Verliefd zijn
Titel
Jos heeft lentekriebels / Hilde Loeters ; met ill. van Anne-Mie de Leener
Auteur
Hilde Loeters
Illustrator
Anne-Mie De Leener
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[58] p. : ill.
ISBN
90-448-0283-6

Besprekingen

De eieren van merel Tuur komen al gauw uit, reiger Lies zorgt voor haar jongen net als konijn Sara en kraai Karel is ook druk met zijn nest. Schildpad Jos mist iets. Een nest is zo gemaakt, maar nu die eieren. Daar is een wijfje voor nodig. Aangezien kikker Mies net haar man verloren heeft, is zij een optie, wat natuurlijk op een teleurstelling uitdraait. Dan herinnert hij zich schildpadvrouwtje Noor en wat blijkt? Zij zat ook al op hem te wachten! Braaf voortkabbelend verhaal met voor jonge kinderen wel wat grappige momenten, het tweede over schildpad Jos na 'Jos wil er eens uit'*. De paginagrote illustraties waarin de tekst goed leesbaar is afgedrukt op een effen gedeelte, spelen een prominente rol. Ze bestaan uit een combinatie van zachtgekleurde aquarel, krijt en inkt en tonen de dieren, met expressieve mimiek, die een rol spelen in het verhaal. Zo'n illustratie siert ook het omslag. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen met 8 jaar.

Jos heeft lentekriebels

Jos hobbelt traag naar het grasperk van de boerderij. Jos is een schildpad op zoek naar wat lekkers.De dieren die hij ontmoet zijn eveneens op zoek naar iets lekkers en ze pikken alles in voor hun jongen. De merel heeft mereltjes, de reiger heeft kuikens en Sarah heeft konijntjes. Het arme dier voelt de honger knagen, maar iets anders diep van binnen knaagt ook, zo schrijft Hilde Loeters, en dat is de essentie van dit voorleesboek. 'Jos heeft lentekriebels' is het verhaal van een schildpad die hunkert naar een warm nest, maar absoluut ontwetend is op vlak van de liefde. Hij maakt zelfs Mies, de kikker, het hof. Op een dag dringt het hem door dat hij schildpad Noortje moet opzoeken. Het boek is zorgvuldig en langzaam opgebouwd, temeer omdat Jos een traag dier is, traag van stap, traag van begrip en traag van aanpak. De illustraties aan de hand van Anne-Mie de Leender zijn potloodtekeningen, waarin vooral de zachte pastelkleuren overheersen. Elk blad is goed gevuld. De dierenfiguren lij…Lees verder

Over Hilde Loeters

Hilde Loeters (12 juni 1961) is een Belgische schrijfster van jeugdboeken. Zij woont in Brugge.

Levensloop

Tot 2001 was Loeters actief als huisarts. In dat jaar werd bij haar echter CVS geconstateerd, waardoor zij haar praktijk moest opzeggen. Zij volgde op dat moment reeds een schrijfcursus en haar ziekte stelde haar in de gelegenheid meer tijd te besteden aan het schrijven van boeken. In 2003 verscheen haar eerste publicatie.

Publicaties

In 2003 verscheen haar eerste boek, Jos wil er eens uit, dat verhaalt over een schildpad met een identiteitscrisis. Dit werk werd in het Koreaans vertaald.

In de volgende jaren verschenen achtereenvolgens:

  • Mama's verdwijnen nooit helemaal (2004).
  • Het geheim van Siena Hoed (2005).
  • Jos heeft lentekriebels (2005), het vervolg op Jos wil er eens uit.
  • Een vriend? (2…Lees verder op Wikipedia